Specialisti de la cele mai mari companii de consultanta si avocatura au participat la Romanian Tax, Law & Lobby, forumul de fiscalitate si legislatie, organizat pe 10 martie la JW Marriott de Business Media Group.

Eveniment de traditie al comunitatii de afaceri, aflat in acest an la editia a 7-a, forumul a reunit 200 specialisti de la companii din domeniu, cum ar fi PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, NNDKP Consultanta Fiscala, TaxHouse, D&B David & Baias, Mazars, Biris&Goran, precum si experti din domeniu: investitori, directori generali, manageri, directori financiari, avocati, specialisti contabili, analisti financiari, consultanti si autoritati publice.

"Cota unica de impozitare ar trebui sa fie nucleul pe care sa se sprijine strategia fiscala a Romaniei. Deocamdata nu exista un document oficial care sa enunte aceasta strategie" a declarat Gabriel Sincu, Senior Manager, Mazars.

"Eficienta cotei de 16 % a fost redusa de dimensiunea contributiilor sociale. Este necesara introducerea contributiilor sociale in codul fiscal, plafonarea bazei de calcul a acestor contributii si reglementarea impozitarii veniturilor obtinute din activitati independente" considera Gabriel Biris, Partener, Biris&Goran.

"Legea achizitiilor publice aprobata in martie 2009 faciliteaza conditii mai flexibile pentru beneficiarii fondurilor structurale" a declarat Gabriela Popa, Principal, Ensight Management Consulting.

"Problema principala a mediului de afaceri din Romania o constituie piata, concurenta si capacitatea companiilor de a-si mentine cifra de afaceri si de a face profit" a declarat Cristian Parvan, Secretar General AOAR.

In cadrul sesiunii 1 a forumului s-a discutat despre modificarile codului fiscal, tendinte in 2009 in ceea ce priveste capitalul uman, oportunitati de finantare in cadrul fondurilor europene, strategia fiscala a noului guvern si modalitatile de stimulare a investitiilor si modalitati de sustinere a sectorului privat de catre sectorul public. In sesiunea 2 au fost dezbatute mijloacele procesuale de recuperare a creantelor din piata, strategii de restructurare si consolidare pentru companii, aspecte privind returnarea TVA-ului, considerente fiscale importante in contextul restructurarilor de grup nationale si internationale.

Schimbarile legislatiei privind TVA-ul au implicatii importante asupra firmelor romanesti care presteaza servicii catre beneficiari straini. Rambursarea TVA-ului este o sursa importanta de lichiditati pentru companii. Criza economica amplifica deficientele sistemului administrativ, ceea ce se reflecta si in cresterea numarului de inspectii fiscale. Este necesara ajustarea politicilor de preturi de transfer pentru a se adapta la conditiile economice actuale.

Cele 4 workshopuri au fost sustinute de specialisti de la Ernst & Young "Provocari si solutii fiscale intr-o economie in declin", PricewaterhouseCoopers & D&B David si Baias "Restructurari corporatiste in perioade dificile – o abordare integrata fiscala si juridica", NNDKP Consultanta Fiscala "Modificari ale legislatiei fiscale in 2009" si TaxHouse "Impactul TVA in contextul economic actual – noutati in legislatia anului 2009, modificari majore ce vor intra in vigoare in 2010".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.