Scandalul legat de posibilul plagiat al lui George Copos a ajuns in atentia Universitatii Bucuresti, rectorul institutiei, Mircea Dumitru, declarand pentru MEDIAFAX ca in Consiliul de Administratie de miercuri va fi luat in discutie acest caz.

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca miercuri se va discuta in Consiliul de Administratie despre acest posibil caz de plagiat, urmand ca, in functie de ceea ce se va constata, sa fie sesizata Comisia de Etica a Universitatii.

Rectorul Universitatii Bucuresti a mai spus ca la acest moment nu exista o sesizare oficiala din partea lui Catalin Parfene, insa acesta a cerut relatii la universitate legate de procedurile privind sesizarea unui caz de plagiat. Mircea Dumitru a mai spus ca nici el si nici alti profesori de istorie nu sunt ”lamuriti” cum a reusit George Copos sa scrie cinci carti intr-un an, una dintre acestea fiind de o complexitate mare si presupunand multe ore de cercetare, inclusiv in limba slavona.

”Elaborarea unei lucrari de tipul celei scrise de George Copos in penitenciar presupune o cercetare foarte riguroasa, cu instrumente specifice, cu multe ore de studiu in biblioteca. Din punct de vedere personal, nu stiu daca domnul Copos ar fi avut in penitenciar conditiile pentru elaborarea unei astfel de lucrari care presupune studii de cercetari riguroase, instrumente specifice, o biblioteca elaborata”, a adaugat rectorul Universitatii Bucuresti.

George Copos a avut, vineri, prima reactie in scandalul creat dupa ce jurnalistul Catalin Parfene a sustinut ca tema lucrarii sale de masterat este similara cu tema uneia din cele cinci carti scrise de omul de afaceri in perioada in care a stat in arest, Copos respingand acuzatiile de plagiat si spunand ca a fost ”calomniat brutal”.

George Copos a spus ca in ultimele zile a fost calomniat brutal si ca a angajat o firma de specialitate care va face o expertiza, iar astazi va avea un raport.

”In ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicata nu poate fi plagiata. Astazi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Cand voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie in consecinta si probabil ca ma voi adresa instantei pentru ca au fost mult prea multi acoperiti care si-au varsat veninul impotriva mea (...) Daca raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci inseamna ca voi m-ati calomniat pe nedrept”, a afirmat Copos.

Citeste si:
Elena Udrea ar putea ieși din închisoare în luna septembrie
Elena Udrea ar putea ieși din...

Omul de afaceri a mai spus ca isi asuma ”intreaga responsabilitate pentru toate lucrarile scrise in cele 400 de zile de arest”.

George Copos a fost eliberat conditionat marti, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare, decizia, luata de Tribunalul Bucuresti, fiind definitiva. Intre motivele care au stat la baza deciziei instantei s-a numarat si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti.

La iesirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea ca in inchisoare a citit cat n-a citit in toata viata sa si ca lucrarile pe care le-a scris trateaza teme care nu au fost abordate de specialisti in domeniu.

La scurt timp dupa eliberarea lui Copos, jurnalistul Catalin Parfene a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca tema lucrarii sale de masterat, realizata in 2005, este similara cu tema uneia dintre cartile scrise de Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Citeste si:
George Copos a fost trimis în judecată pentru că a plagiat o carte
George Copos a fost trimis în...

Mai mult, cartea a fost vizata si are o prefata semnata de profesorul pensionar Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, cel care a coordonat si lucrarea de masterat a lui Parfene, - "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Joi, Catalin Parfene a revenit cu o postare pe Facebook, spunand ca a citit pasaje din cartea scrisa de Copos si ca a ajuns la concluzia ca ordinea ideilor si a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, insa teza de master nu figureaza in bibliografia lucrarii fostului actionar al FC Rapid.

In anul 2014, cand era incarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru carti la editura Niculescu - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul - vector de interculturalitate" - si o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil si provocarile lui".

Citeste si:
Cele mai preferate universități din România de tinerii absolvenți
Cele mai preferate...

Toate exemplarele celor cinci volume, care nu au avut pret de coperta, au fost ridicate de Copos de la edituri, fara a fi scoase la vanzare.

Desi nu au dorit sa faca publice tirajele celor patru carti ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanti ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX ca aparitia volumelor a fost platita de reprezentanti ai lui Copos. "A platit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute in contract. A platit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, daca vinde cartile sau nu le vinde, nu este problema noastra", au spus pentru MEDIAFAX reprezentanti ai editurii Niculescu.

"Acestia au precizat ca nu au scos niciodata la vanzare vreun exemplar din aceste volume: "Noi nu am avut in niciun moment nici macar un exemplar la vanzare. Le puteti gasi pe toate la Biblioteca Nationala".

Citeste si:
Cîțu: Premierul mi-a spus că a trimis lucrarea sa de doctorat spre...
Cîțu: Premierul mi-a spus că...

La randul sau, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul "Turismul european durabil si provocarile lui", a declarat pentru MEDIAFAX ca aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.

Si in acest caz, Gheorghe Copos a platit aparitia intregului tiraj al volumului "Turismul european durabil si provocarile lui", care s-a ridicat la 50 de exemplare, dupa care reprezentanti ai acesteia au si ridicat aproape intregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a retinut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementarilor in vigoare, la Biblioteca Nationala a Romaniei.

La fel ca editura Niculescu, si editura Meteor Press nu a scos la vanzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un pret de coperta.

Profesorul Stelian Brezeanu a coordonat ambele carti cu tematica istorica scrise de Copos in inchisoare.

In "Cuvantul-inainte" al volumului "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", profesorul universitar Stelian Brezeanu mentioneaza: ”Studiul abordeaza unul dintre cele mai interesante subiecte ale istoriei noastre medievale, ce tine de diplomatia Evului Mediu, expediata adesea de istoricii nostri mai vechi (Nicolae Iorga. C.C Giurescu si altii) la rubrica politici externe ori la familia voievozilor secolelelor XIV - XVI. (...) Autorul subliniaza rolul major al casatoriei membrilor primelor dinastii romanesti, Basarabii si Bogdanestii, cu membrii dinastiilor din lumea europeama a vremii".

"Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde in studiul de fata prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat si caruia i-a detasat constantele si schimbarile. Autorul retine, cu bun-simt si logica, consecintele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei si, in particular, asupra Principatelor Romane, in cursul a doua secole, 1400-1600", a mai scris istoricul.

Tot Stelian Brezeanu semneaza prefata volumului "Tasnadul medieval - Monografie locala", care, potrivit profesorului, "abordeaza o tema de istorie locala medievala, cultivata putin cu seriozitate in cercetarea noastra de specialitate".

"Arhitectura lucrarii propuse de autor mi se pare coerenta si logica. Dupa un «Cuvant-inainte» in care isi justifica scopul cercetarii si o «Introducere» in care sunt indicate sursele istorice si literatura stiintifica moderna, autorul isi dispune materia studiului in trei capitole ce urmeaza etapele parcurse de Tasnadul medieval: I. Tasnad - Satul, II. Tasnad - Targul III. Tasnad - Domeniul feudal. Lucrarea se inchide cu concluzii bine articulate in «Cuvantul de incheiere». Prima calitate a lucrarii o constitute documentatia solida, primara si secundara", a scris Stelian Brezeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.