Atentatele de la Paris vor avea o serie de urmari, de la cresterea cheltuielilor pentru aparare la o implicare occidentala sporita in Orientul Mijlociu, dar consecinta cea mai vizibila va fi inchiderea granitelor europene si ingradirea circulatiei libere a fortei de munca,cu impact asupra economiei.

Neoficial, statele europene au luat deja masuri de inchidere temporara a graitelor si nu va trece mult pana cand autoritatile vor lua decizii oficiale in acest sens.

Problema este ca oprirea circulatiei libere a oamenilor va avea un impact economic urias. Pietele muncii vor deveni mai putin mobile, companiile dependente de forta de munca ieftina vor avea de suferit, iar succesul euro va deveni mai dificil, se arata intr-o analiza realizata de jurnalistul financiar Matthew Lynn pentru MarketWatch.

Nicio societate nu poate tolera asasinatele efectuate la intamplare pe strazile capitalei tarii si niciun sistem politic nu va rezista daca nu va asigura securitatea cetatenilor.

Nici guvernul francez si nici restul statelor Uniunii Europene nu au avut ca prioritate securitatea, de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. In prezent, trebuie sa se concentreze in primul rand pe siguranta.

Libera circulatie a oamenilor intre granitele europene nu este, desigur, cauza atacurilor, dar este clar ca cel putin unii dintre teroristi au intrat in Europa odata cu valul urias de migranti care a sosit din Orientul Mijlociu in aceasta vara. Altii au intrat cu usurinta in Franta din Belgia, iar altii din alte state europene.

Imediat dupa atacuri, Franta si-a inchis granitele pentru a securiza situatia. In tacere si alte tari au facut deja acelasi lucru. Danemarca, Suedia, Germania si Austria au reintrodus temporar controlul la frontiere, pentru a face fata fluxului de migranti. Vor mai fi ridicate oare aceste controale? In prezent pare improbabil, considera Lynn.

Liderul francez extremist Marine Le Pen a cerut reintroducerea controalelor la granita si este probabil ca si alti lideri politici sa solicite acelasi lucru.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Cea mai marea realizare a Uniunii Europene este libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar. Cetatenii unui stat membru au dreptul sa se stabileasca in oricare alta tara din UE. In cadrul spatiului Schengen nu este nevoie de prezentarea pasapoartelor pentru trecerea granitelor.

Presiunile duble exercitate de migratia in masa si terorism vor face acest sistem nesustenabil. Regulile spatiului Schengen dispar rapid, expertii in securitate fiind de acord ca este foarte greu sa combati terorismul cand nu poti controla frontierele.

In privinta impactului economic, Lynn este de parere ca trebuie urmarite patru tendinte, scrie MEDIAFAX.

Prima este faptul ca pietele muncii vor deveni mai putin mobile. Una dintre cele mai bune politici ale UE a fost dreptul oamenilor de a munci acolo unde este nevoie de calificarea lor. Ca si in cazul oricarei forme de comert, toata lumea are de castigat. Daca acest drept va fi ingradit, pietele muncii vor deveni mai mult nationale, iar economiile mai izolate.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

In al doilea rand, forta de munca va deveni mai scumpa. In special marile companii au avut beneficii uriase de pe urma eliminarii barierelor din calea circulatiei fortei de munca. Daca nu sunt multumite de costul angajatilor din Lyon sau Hamburg, pot angaja unii mai ieftini din Portugalia sau Grecia. Daca acest lucru va lua sfarsit, atunci muncitorii vor costa mai mult, preturile vor creste, iar companiile vor fi mai putin profitabile.

In al treilea rand, problemele zonei euro vor creste. Unul dintre argumentele folosite la introducerea euro a fost cresterea flexibilitatii pietei muncii. Dolarul american circula pe un continent intreg pentru ca oamenii se muta din New Jersey in Texas, daca au nevoie. A fost intotdeauna incert daca se poate face acelasi lucru in Europa, iar acum probabilitatea a scazut, ceea ce insemna ca problemele euro vor creste pe termen lung.

Citeste si:
Islanda își va deschide granițele pentru persoanele vaccinate...
Islanda își va deschide...

In al patrulea rand, Europa de Est va avea de castigat. Economiile Ungariei, Cehiei si Poloniei s-au dezvoltat impresionant in ultimul deceniu, recuperand din decalajul fata de Occident, iar acest fapt s-a intamplat chiar daca toate au suferit din cauza migratiei celor mai inteligenti si muncitori oameni. Numai in Marea Britanie lucreaza potrivit estimarilor 679.000 de polonezi, aproape cati locuitorii Cracoviei.

Daca mai multi dintre acesti oameni vor ramane acasa si isi vor dezvolta carierele acolo, atunci economiile tarilor respective vor avea de castigat. In realitate insa, reimpunerea controalelor la granite, ca oricare alte restrictii la circulatia bunurilor, oamenilor sau capitalului, va face pe toata lumea mai saraca in Europa. Marile companii se vor opune, dar daca tarile vor deveni astfel mai sigure este un pret pe care oamenii vor fi dispusi sa il plateasca, iar acest proces este abia la inceput, considera analistul Matthew Lynn.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.