Creditorii Greciei sunt multumiti, in principiu, de reformele propuse de Guvern in vederea obtinerii unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, au declarat surse sambata, iar Parlamentul Greciei sustine puternic masurile, relateaza DPA in pagina electronica.

Parlamentarii greci au adoptat cu 251 de voturi la 32 (din totalul de 300) reformele care, a recunoscut premierul grec Alexis Tsipras, sunt dure si nu sunt ceea ce a promis el in campania electorala. Doi membri ai coalitiei sale au votat impotriva sa, iar alti opt s-au abtinut. Sapte dintre cei noua membri ai Parlamentului care au absentat sunt membri ai partidului sau de extrema-stanga Syriza.

Grecia, care risca falimentul, poate accesa acest nou eventual plan international de salvare doar dupa ce ajunge la un acord cu creditorii sai internationali asupra reformelor economice pe care Atena urmeaza sa le implementeze in schimbul acestui ajutor.

Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) au evaluat vineri noile planuri de reforma ale Greciei, inaintea unui summit al ministrilor de Finante din zona euro prevazut sambata dupa-amiaza.

Un nou plan de salvare, in valoare totala de 74 de miliarde de euro (83 de miliarde dolari) este avut in vedere, a declarat pentru DPA o sursa UE, sub protectia anonimatului. FMI prevede 16 miliarde de euro in programul de salvare al Greciei, dar nu este clar daca aceste fonduri vor fi implicate, potrivit sursei citate.

Tsipras a declarat in Parlament, in noaptea de vineri spre sambata, ca FMI va juca doar un rol de consultant tehnic in cadrul noului pachet de salvare a tarii, pe care l-a prezentat drept un "program european".

FMI-ul a fost extrem de dur cu Atena, in ultima perioada, in aplicarea fostului plan de salvare. Grecia a solicitat cel de-al treilea plan de salvare - pe o perioada de cinci ani - Fondului de salvare al zonei euro. Dupa luni de negocieri fragile, capitalele europene au manifestat un optimism prudent in legatura cu faptul ca este posibil un acord cu cel mai indatorat stat din zona euro.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Presedintele francez Francois Hollande a catalogat noul pachet de reforme propus de Atena - care include reforme fiscale si ale sistemului de pensionare - ca "serios si credibil". Insa Germania a avertizat ca negocierile asupra planurilor de reformare raman larg deschise.

Rezultatul reuniunii de sambata a ministrilor de Finante din zona euro este "complet deschis", a subliniat un purtator de cuvant al Ministrului german de Externe.

Reflectand scepticismul din randul statelor mici din cadrul zonei euro, presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a denuntat faptul ca planurile grecilor nu merg suficient de departe. Ele au la baza informatii neactualizate si este necesar sa fie "serios adaptate", a avertizat ea.

Multe dintre propunerile grecesti au la baza documente vechi, care au fost pregatite pentru negocierea prelungirii planului de salvare anterior al tarii, ci nu pentru un pachet de ajutorare complet nou, a declarat o sursa de la Bruxelles, preconizand negocieri lungi si dificile pentru sambata.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

"Exista posibilitatea, ci nu siguranta (ajungerii la un) acord", a recunoscut Tsipras in Parlament. Insa liderul grec a parut sa fie sustinut pe plan intern.
Partidele grecesti proeuropene aflate in opozitie - To Potami (centru), Noua Democratie (conservator) si Pasok (socialisti) - si-au exprimat sustinerea fata de planuri, care includ o reducere a cheltuielilor in domeniul Apararii in urmatorii doi ani.

Unii parlamentari din cadrul Syriza (extrema stanga), dar si din cadrul Partidului Grecilor Independenti (nationalisti, in coalitia aflata la putere) au opus rezistenta. Printre cei care nu l-au sustinut pe Tsipras se afla liderul aripii stangi din Syriza, ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis, scrie MEDIAFAX.

Este necesar ca ministrii Finantelor sa adopte sambata o "decizie cu bataie lunga" si este necesar sa ia aceasta decizie cu prudenta, a subliniat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului.

Citeste si:
Premierul Tsipras, critici la adresa candidatului PPE la sefia CE,...
Premierul Tsipras, critici la...

Dijsselbloem se numara printre oficialii care au indemnat la prudenta in legatura cu noile planuri de austeritate si reforme.Atena a prezentat un "text cuprinzator", a apreciat el, insa "calitatea acestuia urmeaza sa fie stabilita"."Este necesar sa vedem daca (documentul) chiar conduce la o imbunatatire a structurilor economice (ale Greciei)", a declarat Dijsselbloem.

Grecia urmeaza, de asemenea, sa exercite presiuni in vederea unei relaxari a poverii datoriei in cadrul negocierii noului plan de salvare. Tsipras a declarat in Parlament ca sustenabilitatea datoriei publice strivitoare se afla pe masa negocierilor pentru prima data.

El a recunoscut, de asemenea, ca a comis greseli in procesul negocierilor, dar a argumentat ca "noi am continuat negocierile cu demnitate, chiar si atunci cand ne aflam pe marginea unei prapastii".

Citeste si:
Grecia va primi o noua transa de imprumut
Creditorii internationali au...

Hollande a declarat vineri ca "grecii si-au aratat hotararea de a ramane in zona euro". "Este necesar sa se faca totul pentru ca sa se ajunga la un acord, la un acord bun, un acord care sa respecte regulile europene, dar care sa-i respecte totodata pe greci", a indemnat seful statului francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.