Compania italiană ENEL a anunțat joi că vinde toate activele din România grupului elen Public Power Corp (PPC) pentru suma de 1,26 miliarde de euro. Firma de producție și furnizare de energie electrică a luat această decizie în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor companiei.

ENEL vinde activele din România companiei elene PPC

Compania elenă Public Power Corp (PPC) se ocupă de rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și de aproximativ 100 de centrale de producție. Compania ENEL este un gigant global care se ocupă cu producția și furnizarea de energie electrică, gaze naturale și energii din surse regenerabile, fiind activ în peste 30 de țări din lume și cu o capacitate totală instalată de peste 88 GW. Anterior, costurile de achiziție a 70% din grupul italian ENEL în România erau estimate la 1,8 miliarde euro.

În luna mai 2022, directorul financiar al ENEL, Alberto de Paoli, a anunțat că rezultatele din România sunt afectate grav de regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România. Acest liucru a fost anunțat după ce ENEL România a înregistrat pierderi de 154 de milioane de euro în primul trimestru.

Companiile E-Distribuție dețin rețele în toată țara, având o lungime totală de aproape 128.000 de kilometri în trei zone importante ale României (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea). Acestea acoperă și o treime din piața locală de distribuție.

Cele două mari companii, ENEL și PPC deja au semnat un memorandum de înțelegere. Acordul dintre cele două firme a fost evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% care reprezintă datoriile filialei, cu tot cu împrumuturi. Pentru finanțarea unei părți din această investiție, în timpul apropiat, conducerea PPC va purta discuții cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima.

Potrivit planului Public Power Corp (PPC), firma va plăti o sumă de 300-400 de milioane de euro în numerar pentru a acoperi și restul împrumuturilor. Președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, este cunoscut cu piața din România. Anterior, acesta a condus chiar operațiunile ENEL din România.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.