Prăbușirea Euroins, cel mai mare vânzător de polițe RCA din România, a destabilizat piața asigurărilor auto, care „șchiopăta” oricum după falimentul City Insurance. Calvarul se va încheia săptămâna viitoare, când Guvernul va adopta plafonarea tarifelor RCA. Mai mult, pentru a evita un dezastru după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retas autorizația de funcționare a companiei Euroins, statul a decis să emită polițe RCA prin CEC Bank, instituție pe care o deține.

Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA

ASF a confirmat, prin publicarea în Monitorul Oficial, decizia de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România. Cu această ocazie, reprezentanții ASF au explicat cum își pot recupera banii românii care au polițe Euroins, după falimentul companiei. Procedura va fi simplă, asigură aceștia, și constă în depunerea unor cereri de despăgubire la Fondul de Farantare a Asiguraților (FGA).

Totodată, ASF a hotărât să ceară în instanță falimentul companiei și să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului. La 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe și plățile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate polițele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.

Odată publicată decizia în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanţa competentă cerere de faliment, aşa cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023. FGA va înregistra cererile de plată şi le va analiza în ordinea primirii şi înregistrării.

Soluțiile statului: plafonarea și vânzarea polițelor RCA prin CEC Bank

Calvarul RCA se va încheia săptămâna viitoare, cel puțin pentru jumătate de an, cât va dura plafonarea tarifelor la asigurările obligatorii auto. ASF a trimis Guvernului proiectul prin care speră că va calma piața asigurărilor. În plus, pentru a evita orice scenariu negativ după falimentul Euroins, statul a decis să emită polițe RCA prin CEC Bank.

Banca românilor ar fi nevoită ca în decurs de o lună să depună documentele în așa fel încât să obțină autorizație pentru a putea emite polițe RCA. În ceea ce privește intrarea pe piață a asigurărilor a CEC Bank, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a explicat că, „în momentul în care începe procedura de autorizare, ASF-ul va da tot concursul ca autorizațiile să vină, respectând toate criteriile legale. Să vină rapid și să intre cât mai rapid în piață”.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la falimentul Euroins. Ce soluție are ASF
Cum s-a ajuns la falimentul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Martie 2023 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.