S-a dezlănțuit scandalul în Parlamentul României. Șefii ASF au venit cu propunerea de a plafona tarifele RCA la nivelul la care erau un an în urmă. Până când se va lua o decizie în acest sens, ASF a venit cu explicații în Parlament cu privire la un al patrulea faliment din ultimii opt ani de pe piața polițelor RCA. Conducerea ASF spune că și-au îndeplinit obligațiunile cu succes și nu vede de ce ar trebui să își dea demisia.

Audierile ASF în Parlament au ieșit cu scandal. Șefii ASF nu vor să demisioneze

După ce ASF a anunțat că firma Euroins a intrat în insolvență, șefii ASF au fost chemați în fața Parlamentului pentru a da explicații cu privire la situația dată. Audierile au ieșit cu mare scandal de ambele părți. Conducerea ASF a spus că și-au îndeplinit obligațiunile așa cum trebuie și nu văd motive pentru care ar fi nevoie să demisioneze.

Stăteau cu dosare sub masă pe care nu le înregistau. Nu şi-au înregistrat dosarele din instanţă. Aceste companii, majoritatea au fraudat. Problema este foarte simplă. Patru falimente, pe care, în cele din urmă, le plătesc românii.”, a declarat Nicu Marcu, preşedinte ASF.

În ziua în care ASF s-a prezentat în fața Parlamentului pentru a fi audiată, și Euroins a venit cu replica. Firma a ieșit în spațiul public și a declarat din nou că nu ar avea probleme financiare.

Compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele 15-20 de zile. Societatea nu are nicio problemă cu acoperirea datoriilor în ceea ce priveşte plăţile pe termen scurt şi nu este insolvabilă.”, a transmis Assen Hristov, Eurohold.

Până când se vor mai liniști spiritele, milioane de șoferi din România sunt cu ochii pe proiectul cu privire la plafonarea tarifelor RCA. Propunerea a fost trimisă către Ministerul de Finanţe, iar o decizie de Guvern urmează să fie anunțată în perioada ce urmează. Potrivit proiectului, plafonarea tarifelor polițelor RCA se va afce pentru o perioadă de 6 luni la tarifele practicate de asigurători în martie 2022. În cazul în care preţul din 2022 este mai mare decât preţul din 2023, atunci compania de asigurare va lua în considerare cel mai mic tarif.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Preţurile asigurărilor RCA de la început de 2022 sunt, în medie, cu 30% mai mici

Însă, diferențele sunt mai mari de 40% pentru unele categorii. De exemplu, în luna martie 2022, un conducător auto cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani achita în jur de 789 de lei pentru un motor cuprins între 1.200 cmc şi 1.400 cmc. În prezent, același șofer a ajuns să scoată din buzunar 1.123 de lei. Astfel, plafonarea tarifelor RCA ar fi un ajutor pentru șoferii din țară.

Conducerea ASF a menționat că a purtat dicuții cu asiguratorii și aceștia le-au oferit garanția că vor vinde la cele mai mici preţuri, chiar dacă acest lucru le va aduce pierderi, însă în schimb vor fi scutiți de taxe.

Interesul nostru este consumatorul, omul, noi reglementăm de așa natură încât companiile de asigurări aflate în piață acum să nu piardă, astfel încât să poată să susțină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza.”, a mai transmis Nicu Marcu, preşedinte ASF.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Poliţele Euroins vor rămâne în vigoare în continuare timp de 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment. Conducătorii auto le pot denunţa dacă doresc, după care își vor recupera banii de la Fondul de Garantare. De asemenea, din acest fond vor fi despăgubiți și cei care au fost loviţi în trafic de o maşină cu RCA la Euroins.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Martie 2023 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.