Partenerii de coalitie ai cancelarului intensifica presiunile asupra Angelei Merkel in scandalul in care agentia germana de spionaj BND este acuzata ca a spionat oficiali straini in numele agentiei americane NSA, iar un lider al opozitiei vrea ca Merkel sa fie audiata sub juramant, relateaza DW.

Ralf Stegner, vicepresedintele Partidului Social-Democrat (SPD), impreuna cu care Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a lui Merkel guverneaza tara in cadrul unei mari coalitii, a cerut, intr-un interviu pentru un ziar, ca Biroul cancelarului sa spuna tot ceea ce stie despre acuzatiile de spionaj. "Pentru cancelar, jocul statului deoparte de ultimele dezvaluiri si faptul ca spune ca nu au de-a face cu ea s-a incheiat", a declarat Stegner pentru editia de luni a Süddeutsche Zeitung. Cancelarul, a subliniat el, este necesar "sa ne lumineze acum".

Acest lucru inseamna, in opinia sa, ca "actualul sef al cancelariei si ambii sai predecesori" sa se prezinte in fata Comisiei speciale a Bundestagului infiintate pentru a face lumina cu privire la activitatile de supraveghere ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). Stegner se refera la actualul sef al cancelariei Peter Altmaier si la Ronald Pofalla si Thomas de Maiziere, care este acum ministru de Interne. Toti trei sunt membri CDU.

De Maiziere, care a fost seful Cancelariei in perioada 2005-2009, urmeaza sa se prezinte in fata Comisiei pentru Informatii din Bundestag miercuri, relateaza MEDIAFAX.

  • Merkel, indemnata sa depuna marturie

Concomitent, liderul partidului parlamentar Die Linke (opozitie) Gregor Gysi a indemnat-o pe Merkel sa se prezinte in Comisia speciala care ancheteaza activitatile NSA. "Ea trebuie sa depuna marturie - sub juramant", a subiniat Gysi duminica, intr-un interviu pentru postul public ARD. Gysi a apreciat ca este clar ca Merkel a esuat in functia sa de "supraveghetor" al serviciilor de informatii. In opinia sa, fie personalul lui Merkel fie nu a stiut ce se intampla, fie, "pe de alta parte, oamenii de la Cancelarie au stiut si nu au facut nimic", caz in care este posibil sa fi comis infractiuni grave ca "spionaj industrial si tradare".
Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Revista Der Spiegel a dezvaluit in editia de sambata ca BND a "sters 12.000" de cereri de la NSA vizand "un anumit numar de oficiali de rang inalt din cadrul serviciului extern francez", dar si membri ai unor "institutii UE si din mai multe tari europene". Grupul Airbus a anuntat joi ca intentioneaza sa depuna o plangere impotriva autoritatilor germane, in baza informatiilor potrivit carora BND a ajutat NSA sa spioneze grupul si alte firme europene.

  • Opozitia ameninta Guvernul cu un proces

Pe de alta parte, Verzii si Die Linke au amenintat ca vor da in judecata Guvernul in legatura cu scandalul BND-NSA. Cele doua formatiuni i-au cerut ministrului de Interne Minister Thomas de Maizière sa demisioneze. O ancheta parlamentara a dat termen Guvernului sa prezinte pana joi liste privind spionajul american."Merkel trebuie sa arate, acum, daca vrea sa explice sau sa musamalizeze", a declarat pentru DPA Konstantin von Notz, unul dintre liderii parlamentari ai Verzilor. Atat von Notz, cat si colega sa Martina Renner au avertizat ca ar putea sa declanseze un proces cu privire la acest scandal, in care BND si NSA au facut schimb de date in perioada 2002-2010.
Citeste si:
Oana Roman este o mamă devotată. Cum își susține fiica: „Nu pun...
Oana Roman este o mamă...

SPD s-a alaturat cererii opozitiei ca de Maizière sa demisineze. Presedinta organizatiei de tineret a SPD Johanna Uekermann a declarat pentru editia de duminica a "Welt am Sonntag" ca "Merkel trebuie sa-si cenzureze personalul". Parlamentara social-democrata Eva Högl a indemnat, de asemenea, la reorganizarea aparatului serviciului german de informatii, intr-o declaratie pentru Spiegel Online.

Scandalul urmeaza sa fie discutat in Bundestag miercuri. La sedinta Comisiei care investigeaza acuzatiile cu privire la NSA a fost invitat si seful BND Gerhard Schindler, ca "martor".

  • "Diferenta culturala"

Detalii au continuat sa apara in weekend, sugerand ca BND si NSA au schimbat mai mult decat metadate. Agentia germana i-a furnizat celei americane inregistrari audio si transcrieri ale unor convorbiri telefonice si e-mailuri ale persoanelor pe care le-a spionat, a dezvaluit Bild sambata. Citand surse din cadrul Comisiei parlamentare de ancheta cu privire la activitatile NSA, inregistrarile, vizand inclusiv tinte germane si europene, au fost de asemenea examinate de catre BND si folosite ocazional in rapoartele intocmite de agentie.
Citeste si:
Cum sa te protejezi in online: 5 sfaturi de la Edward Snowden
Cum sa-ti protejezi...

Noile dezvaluiri arata ca, in afara interceptarii unor comunicatii din zone de razboi ca Afganistanul si Pakistanul cu Europa, colaborarea BND-NSA a vizat companii europene si agentii guvernamentale din Orientul Mijlociu. Parisul a anuntat sambata ca "increderea reciproca" cu Germania a fost restabilita in urma dezvaluirilor despre colaborarea germano-americana in spionarea unor firme franceze, organisme guvernamentale, inclusiv a Biroului presedintelui francez Francois Hollande si Comisiei Europene (CE).

Ministerul francez de Externe a adaugat ca informatiile furnizate in rapoartele respective au fost deja dezvaluite de catre fostul colaborator NSA Edward Snowden in 2013. Ambasadorul american in Germania John Emerson a aparat sambata NSA, afirmand ca este vorba despre o "diferenta culturala". "Americanii considera ca este vorba despre o incalcare a vietii private atunci cand cineva le citeste scrisorile si e-mailurile ori le asculta convorbirile telefonice", a declarat Emerson pentru ziarul Kölner Stadt-Anzeiger. Insa pentru germani aceste incalcari sunt extrem de sensibile, dupa ce au fost spionati de dictaturile nazista si comunista. Cooperarea intre serviciile de informatii ale Statelor Unite si Germaniei "nu era un secret", a adaugat ambasadorul american.

Citeste si:
Rusia, in spatele atacului informatic de la Parlamentul german
Rusia, in spatele atacului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.