O baza de date apartinand Parlamentului german, compromisa in 2015, probabil a fost vizata de hackeri rusi care au atacat serverele Partidului Democrat din Statele Unite, potrivit presei germane, insa parlamentarii au primit asigiurari ca datele lor sunt in siguranta, scrie Deutsche Welle.

"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS) citeaza un oficial de rang inalt din domeniul securitatii care afirma ca este "foarte paluzibil" ca furtul unor fisiere ale unei anchete parlamentare din 2015 sa fi fost comis de hackeri rusi.

Rusia a negat in mai multe randuri asemenea activitati de spionaj, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat in octombrie ca asemenea acuzatii sunt nedovedite.

La inceputul lui 2015, un atac cibernetic a vizat baza de date a administratiei Bunestagului, a provocat ingrijorari puternice la Berlin si condus la indemnuri de imbunatatire a securitatii cibernetice a Germaniei.

FAS scria duminica faptul ca 2.420 de fisiere secrete publicate in urma cu doua saptamani de WikiLeaks sunt documente stocate electronic la Parlament, la sfarsitul lui 2014 si inceputul lui 2015, referitoare la ancheta Bundestagului privind NSA:

Comisia de ancheta examina amploarea interactiunilor Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) cu serviciul german de informatii externe (BND), dezvaluite de Edward Snowden.

WikiLeaks nu a dezvaluit insa si alte fisiere apartinand Bundestagului de dupa ianuarie 2015, scrie FAS.

"Este foarte plauzibil ca fisierele sa provina din atacul cibernetic al Rusiei asupra Bundestagului de la inceputul lui 2015", a declarat acest oficial de rang inalt pentru ziar.

PARALELE CU ATACURILE CARE I-AU VIZAT PE DEMOCRATII AMERICANI

FAS scrie ca surse din domeniul securitatii au relevat paralele intre atacul din Germania si furtul de mesaje de pe un server al Partidului Democrat din Statele Unite, de asemenea publicate de WikiLeaks, care au condus in iulie la demisia presedintei formatiunii, Debbie Wasserman Schulz, din cauza unei presupuse favorizari a lui Hilary Clinton in detirmentul lui Bernie Sanders.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Presedintele-ales Donald Trump a respins sambata rezultate ale unor anchete ale serviciilor americane de informatii potrivit carora Riusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale americane din noiembrie.

Intr-un interviu acordat Fox News duminica, Trump a catalogat aceste concluzii ca "ridicole".

Trump spunea in iulie ca spera ca hackeri rusi sa dezvaluie mesaje sterse de pe serverul de e-mail al lui Clinton.

O ancheta FBI cu privire la utilizarea unui server privat de e-mail de catre fostul secretar de Stat american a conchis in doua randuri ca Hillary Clinton a fost neglijenta, dar ca nu a comis vreo infractiune penala.

Presa americana a scris, citand oficiali americani din domeniul informatiilor, ca anchete au stabilit "cu un nivel ridicat de incredere" nu doar ca omologi de-ai lor rusi au directionat atacurile informatice asupra Partidului Democrat, ci ca au facut acest lucru cu scopul de a o submina pe Clinton.

Citeste si:
Berlin: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un...
Berlin: Reducerea livrărilor...

Doi influenti senatori americani, John McCain si Lindsey Graham, si doi senatori democrati, Chuck Schumer si Jack Reed, au subliniat duminica faptul ca "informatii recente despre amestecul rus in alegerile noastre ar trebui sa il ingrijoreze pe fiecare american".

"Aceasta nu poate deveni o problema de partid. Miza este prea mare pentru tara noastra", subliniaza senatorii americani.

IMPACT DEZMINTIT LA VREMEA RESPECTIVA

La Berlin, un reprezentant de rang inalt al Partidului Verzilor din Comisia de ancheta privind NSA, Konstantin von Notz, s-a declarat sceptic, pentru "Tagesspiegel", cu privire la faptul ca "ancheta Comisiei nu a fost afectata" de atacul cibernetic din 2015.

Comisia a fost creata in 2014 pentru a analiza dezvaluirile fostului contractor NSA Edward Snowden potrivit carora Agentia americana, dar si alte agentii, inclusiv germane, au spionat cetateni si politicieni germani.

Citeste si:
Germania va avea suficiente vaccinuri în aprilie
Germania va avea suficiente...

TEMERI CU PRIVIRE LA ALEGERILE GERMANE DIN 2017

Temeri au fost exprimate duminica cu privire la faptul ca alegerile de la nivel federal din 2017 si trei scrutine regionale ar putea fi vizate de incercari de manipulare de catre hackeri, conform News.ro.

Wolfgang Bosbach, un aliat conservator al cancelarului Angela Merkel, a atras atentia, pentru ziarul "Kölner Stadt-Anzeiger" (KStA), ca ”exista, in general, riscul exercitarii unei influente prin infiltrare din afara cu scopul de a manipula fapte sau opinia” publica.

Rolf Mützenich, un purtator de cuvant al grupului parlamentar al SPD (social-democrati), a declarat pentru KStA ca "va fi necesar sa ne pregatim pentru distorsiune si stiri false in timpul campaniei".

Christian Lindner, presedintele liberalilor (FDP), avertizeaza ca Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, populisti antimigratie) va incerca sa profite de pe urma "mass-mediae online controlate de rusi".

Citeste si:
Un român care i-a ajutat pe hackerii ruși de la Killnet, prins în...
Un român care i-a ajutat pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.