Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un „atac'' care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei'', a afirmat marţi ministrul german al Economiei şi Climei, Robert Habeck, relatează AFP.

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un „atac” (Berlin)

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronilor din industrie.

Acest „atac economic'' a fost „comis în mod deliberat'' de Vladimir Putin, a adăugat el.

„Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca”, a precizat ministrul german.

„Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie'' prin ''creşterea preţurilor”, a avertizat Robert Habeck.

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.
Dar pentru guvernul german, este o ''decizie politică'', menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică. O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

Germania are în plan măsuri suplimentare pentru a compensa reducerea gazelor rusești, inclusiv utilizarea cărbunelui

Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, printre acestea figurând o utilizare sporită a cărbunelui, a anunţat duminică guvernul. Utilizarea gazului pentru producţia de energie şi industrie va fi redusă, iar umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară în faţa iernii.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, explică Ministerul Economiei într-un comunicat, citat de AFP.

În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată "pe termen scurt", ceea ce, potrivit ministrului economiei şi energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară, relatează şi EFE.

„Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.

Pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de "licitaţie" pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%. Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie.

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

„Securitatea aprovizionării este garantată", dar "situaţia este gravă”, a rezumat Habeck, care are şi rangul de vicecancelar.

Habeck a propus, de asemenea, măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice. Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, într-un interviu acordat DPA, că nu este de acord să discute despre "măsuri individuale" fără a avea un plan general.

Între timp, Partidul Democraţilor Liberi (FDP) - al treilea partid din coaliţia guvernamentală - a cerut Germaniei să revină asupra interdicţiei privind fracturarea, un proces controversat prin care petrolul şi gazele sunt extrase din rocile de şist cu ajutorul substanţelor chimice şi al presiunii.

„După cum arată studiile ştiinţifice, în conformitate cu standardele moderne de securitate, fracturarea nu provoacă daune relevante pentru mediu”, a declarat directorul parlamentar al FDP, Torsten Herbst, pentru ziarul Welt am Sonntag.

Citeste si:
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
Ciclonul mediteranean care a...

Gazprom a redus cu 60% în ultimele zile livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică invocând o problemă tehnică. Compania energetică rusă de stat a justificat oficial acest lucru prin faptul că au existat întârzieri în repararea turbinelor compresoarelor de către compania Siemens Energy, relatează DPA.

Dar, pentru guvernul german, este vorba de o "decizie politică", menită să influenţeze tensiunile dintre Moscova şi ţările occidentale în legătură cu războiul din Ucraina. În pofida conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporţie era de 55% înainte de februarie, potrivit AFP, notează Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.