Ministrii europeni ai Afacerilor Externe se reunesc luni pentru a-si exprima hotararea de a ameliora cooperarea in lupta impotriva terorismului dupa atentatele de la Paris.

Cooperarea in materie de informatii, in lupta impotriva traficului de arme sau pentru a crea un registru comun de pasageri aerieni a devenit o prioritate pentru liderii europeni dupa atentatele de la Paris, soldate cu 17 morti, si vasta operatiune antijihadista de la sfarsitul saptamanii trecute din Belgia pentru dejucarea unor atacuri impotriva politiei.

Reuniunea de luni le va permite europenilor sa isi afiseze hotararea de a actiona rapid, inaintea unei reuniuni a ministrilor de Interne de la Riga din 28 ianuarie si mai ales a summitului sefilor de stat si de guvern europeni din 12 februarie, consacrat luptei impotriva terorismului si "combatantilor" europeni care se intorc din Siria sau Irak.

Dovada a mobilizarii internationale, mai multi sefi ai diplomatiei UE vor participa, de asemenea, joi la Londra la o intalnire organizata in comun de Marea Britanie si Statele Unite intre tarile membre ale coalitiei impotriva extremistilor din gruparea Stat Islamic (SI), care ataca in Irak si Siria. Intre ministrii UE, discutiile de luni risca sa fie foarte agitate in special pe principalul punct de pe agenda si anume relatiile cu Moscova. Acestea nu au fost niciodata atat de proaste de la sfarsitul Razboiului Rece.

Cele 28 de tari membre sunt foarte divizate, intre cele din estul Europei, care au suportat jugul sovietic si care sunt adeptele unei severitati accentuate, si cele care pledeaza pentru dialogul cu Moscova, chiar pentru o ridicare a sanctiunilor, mai ales atunci cand economiile lor sunt legate strans de Rusia.

Cooperarea pe tema Siriei si a gruparii Stat Islamic

Pentru noua sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini, acuzata de unii ca este prea concilianta cu Rusia, exercitiul este delicat. Un document de lucru care le cere ministrilor sa reflecteze la "o abordare mai proactiva pentru a determina Rusia la o schimbare politica" a circulat saptamana trecuta. Documentul sugereaza cateva domenii pentru o "reangajare selectiva si graduala" cu Moscova, in primul rand cooperarea in materie de politica externa, mai ales in privinta Siriei si lupta impotriva SI, dar si Libia si negocierile nucleare cu Iranul.
Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Acesta insista asupra faptului ca avansarea dialogului cu Rusia "nu inseamna o revenire la o situatie normala" si ar trebui sa fie "strans legata" de punerea in aplicare completa a acordurilor de pace de la Minsk, semnate in septembrie. Acestea, care prevad o incetare a focului, se afla in prezent intr-un punct mort in timp ce situatia din estul Ucrainei se deterioreaza din nou, odata cu ofensiva impotriva aeroportului din Donetk.

Textul are in vedere mai ales o "diferentiere" intre sanctiunile legate de Crimeea, care "ar trebui mentinute atat timp cat continua anexarea", si cele vizand "destabilizarea estului Ucrainei", intinzand clar mana Moscovei daca armele sunt reduse la tacere in Donbas, unde conflictul a provocat peste 4.800 de morti incepand din aprilie. "UE ar trebui sa fie pregatita sa revizuiasca sanctiunile imediat ce Rusia pune in aplicare acordurile de la Minsk", apreciaza documentul.

Citeste si:
UE vrea economie la energie. Românii nu mai au ce scoate din priză
UE cere economie la energia...

UE a impus sanctiuni economice limitate dupa anexarea Crimeei in martie. Cele legate de situatia din estul Ucrainei sunt mult mai dure si sunt considerate ca fiind partial responsabile de prabusirea rublei si agravarea crizei economice care afecteaza in prezent Rusia. Aceste ipoteze de lucru au nemultumit unele state membre. Sa cedezi inseamna acum "sa risti sa trimiti un semnal necorespunzator (...) Putin ar fi recompensat pentru comportamentul sau", a comentat un diplomat. "Nu este posibil sa decuplezi relatiile UE-Rusia de ceea ce se intampla in Ucraina", a afirmat un alt diplomat.

Dezbaterea abia va incepe luni. Rusia va fi in centrul unui summit al liderilor europeni in martie, cu mize mult mai mari: ei vor trebui sa decida daca innoiesc diferite segmente de sanctiuni impuse de UE de la inceputul crizei ucrainene.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.