Europenilor li se cere să economisească energie electrică, însă românii nu mai au ce scoate din priză, în contextul în care țara noastră are cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană (UE). 

Europenilor li se cere să economisească energie electrică, însă românii nu mai au ce scoate din priză

Într-un material publicat de Reuters, jurnaliştii susţin că românii încearcă să reducă cum pot mai bine consumul de energie electrică pentru a se feri de costuri uriaşe la facturi.

Publicaţia o prezintă pe Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani. Femeia locuiește singură într-o casă slab luminată. În curtea sa sunt așezate lemnele de foc pregătite pentru iarna care urmează.

Georgeta folosește o singură cameră, pentru a face astfel economie la curent. „Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă (n.r la consumul de energie)”, a povestit ea.

UE cere statelor să economisească energie, să reducă costurile și să evite penuria așteptată în sezonul rece, pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gaz rusesc.

Pentru asta, unele județe reduc orele la școală, iar Parlamentul, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte. Mulți oameni din sate și din cartiere mărginașe ale orașului, însă, nu prea mai au de unde face economie.

Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, deci mulți se bazează pe agricultură de subzistență, locuri de muncă sezoniere peste hotare sau navetă în alte orașe.

Datele Eurostat relevă că românii au cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Uniune, la mai puțin de jumătate din media din anul 2020. Consumul general de energie electrică al gospodăriilor românilor a scăzut cu 7,7%, în primele opt luni ale acestui an.

Georgeta nu a vrut să spună cât i-a venit factura la electricitate, dar o femeie care stă în apropiere, într-o casă asemănătoare, a declarat că a plătit aproape 150 de lei (29,92 dolari) timp de două luni. Alți săteni care au pompe și boilere și al căror consum de energie a fost mai mare spun că factura lor s-a dublat la aproximativ 3.000 de lei (598 dolari).

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

România va primi 2,2 miliarde de euro din fondurile UE de coeziune. Banii, folosiți și pentru compensarea prețurilor la energie

​Premierul Ciucă a salutat miercuri hotărârea luată cu o zi în urmă de Comisia Europeană de a disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, respectiv 40 miliarde de euro la nivelul întregii UE, pentru sprijin în criza energetică, pentru asigurarea de capital de lucru, IMM-uri și pentru susținerea cetățenilor vulnerabili.

Șeful Executivului a completat că toate măsurile vor fi transpuse într-o procedură tehnică ce se va stabili la nivel interministerial, probabil în termen de două săptămâni, după ce autoritățile vor vedea și celelalte detalii stabilite la nivelul Comisiei Europene.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.