Prețurile energiei din Europa sunt determinate de echilibrele dintre cererea și oferta din piață, îndeosebi în ceea ce privește gazele naturale, ca urmare a războiului din Ucraina. Astfel, Uniunea Europeană (UE) a hotărât să reducă cererea consumului de gaze cu 15%, din luna august a anului curent până în martie 2023. România este pe primul loc în Europa la economia de gaze în sectorul industrial, cu o scădere de 63%. La nivel UE, cererea a scăzut cu 7%. 

România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale - scădere cu 63%

Până acum, în 2022, think-tank-ul Bruegel a estimat că cererea UE de gaze naturale a scăzut cu 7% față de media din perioada 2019 până în 2021. În august 2022, cererea la nivel european a scăzut cu 23%, iar cea mai mare parte a acestei reduceri a fost determinată în industrie, întrucât gospodăriile nu consumă mult gaz în luna septembrie. Pe de altă parte, economia nu a fost evidentă în sectorul energetic.

După apelul liderilor UE privind economia de 15% la gaze, cererea a scăzut peste medie în jumătate dintre statele membre. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Finlanda, cu 53%, Letonia, 30%, și Estonia, Danemarca și Suedia, 20%.

În acest timp, Italia și Franța și-au redus cererea numai cu 2%, respectiv 1%. De asemenea, în Croația, Slovacia, Grecia și Spania s-au înregistrat cereri mai mari de gaze naturale.

România este pe primul loc în Europa la economia de gaze făcută în industrie, cu o scădere de 63%. Este o consecință a faptului că marii consumatori de gaze naturale și-au restrâns activitatea, conform publicației Curs de Guvernare.

În această situație este și Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din țara noastră, care a închis 60% din electroliză, și-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru viitor și se pregătește să trimită în șomaj tehnic 500 dintre cei 2.5000 de angajați până la finalului lui 2022.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Economii semnificative la consumul industrial de gaze au raportat și Finlanda, adică -50%, și Portugalia, -39%. Conform datelor centralizate de Bruegel, la polul opus sunt Slovacia și Croația, cu un consum de gaze în sectorul industrial mai mare decât în media anilor 2019-2021.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.