Hayat Boumeddiene, partenera autorului luarii de ostatici omorat vineri de catre politie la Paris, cautata in Franta, a intrat in Siria pe 8 ianuarie, prin Turcia, a confirmat luni ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu, relateaza AFP.

"Ea a intrat in Siria pe 8 ianuarie.", a declarat Cavusoglu intr-un interviu acordat agentiei de presa guvernamentale Anatolia.

O sursa turca din domeniul securitatii a declarat pentru AFP ca partenera lui Amedy Coulibaly - unul dintre cei trei jihadisti impuscat mortal vineri in incheierea luarii de ostatici, dupa ce a executat patru persoane, intr-un magazin cu specific evreiesc de la periferia pariziana - a intrat in Turcia pe 2 ianuarie si ca, probabil, de aici a plecat in Siria. "A intrat in Turcia pe 2 ianuarie, venind de la Madrid. Exista imagini (in care apare), pe aeroport", a confirmat seful diplomatiei turcesti.

"Ea a ramas dupa aceea impreuna cu alta persoana intr-un hotel din Kadiköy (un district de pe malul asiatic al Istanbulului). Ulterior a trecut in Siria, pe 8 ianuarie, arata datele ei telefonice"
, a adaugat ministrul. Potrivit sursei din domeniul securitatii, contactata sambata de AFP, tanara avea un bilet dus-intors Madrid.

La fel ca aceasta sursa, cotidianul proguvernamental Yeni Safak afirma in editia de luni ca Hayat Boumeddiene s-a dus, dupa aceea, in orasul Sanliurfa (sud-est), situat in apropiere de frontiera siriana. Ziarul adauga ca ea a intrat in Siria prin postul de frontiera Akçakale, unul dintre punctele de trecere frecventate de straini care se alatura unor miscari jihadiste, ca gruparea Statul Islamic (SI), aflate in razboi cu regimul de la Damasc. Yeni Safak mai afirma ca barbatul impreuna cu care femeia s-a cazat in Turcia a fost identificat de catre serviciile turcesti ca fiind Mehdi Sabry Belhoucine, un cetatean francez in varsta de 23 de ani.

Politia franceza a emis un aviz de cautare, pentru a stabili eventualul rol pe care l-a jucat in atacul armat comis de catre Amedy Coulibaly la Montrouge - in sudul Parisului, joi dimineata, soldat cu un mort - si pentru un eventual ajutor pe care i l-ar fi putut da in timpul luarii ostaticilor in magazinul evreiesc - soldat cu patru morti - la Vincennes, la intrarea in Paris, vineri.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Informatii furnizate de catre autoritatile turcesti arata ca tanara, in varsta de 26 de ani, nu se afla in Franta in timpul crimelor reprosate lui Amedy Coulibaly.

Ministrul turc de Externe a repetat luni ca tara sa a "impartasit aceste informatii cu Franta inainte ca aceasta sa o ceara". "Noi le-am spus «persoana pe care o cautati este aici, a stat o perioada aici si s-a dus in Siria ilegal»", a declarat Cavusoglu.

Serviciile franceze au reprosat in mod frecvent, in ultimele luni, omologilor lor turci o lipsa de cooperare in lupta impotriva filierelor jihadiste care au permis catorva mii de combatanti europeni sa ajunga in Siria, prin Turcia. In septembrie, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve si omologul sau turc Efkin Ala si-au promis sa coopereze mai bine, dupa mai multe incidente diplomatice in domeniul politiei, cu ocazia intoarcerii unor presupusi jihadisti catre Franta.

Citeste si:
Atacuri cu rachete asupra Israelului. Țara a intrat în „stare de...
Atacuri cu rachete din Fâșia...

Mai multi dintre aliatii sai au acuzat Turcia ca a inchis mult timp ochii, ba chiar ca i-a sustinut pe unii dintre rebelii cei mai radicali, intre care si SI, ce se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad, vizat de Ankara. Regimul islamo-conservator turc s-a aparat intotdeauna, iar recent a dat asigurari ca si-a consolidat supravegherea la frontiere, cu scopul de a lua urma ucenicilor jihadisti veniti din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.