Bilanț cutremure Turcia și Siria. Catastrofele naturale s-au soldat cu cel puțin 34.000 de morți, iar cifrele cresc pe zi de trece. Între timp, șefa Comisiei UE promite sprijin suplimentar Turciei, după o conversație telefonică cu președintele Erdogan.

Bilanțul provizoriu al cutremurelor din Turcia și Siria

Qatarul va trimite în Turcia şi Siria 10.000 de containere modulare folosite în timpul Cupei Mondiale pentru a găzdui persoane care şi-au pierdut locuinţele în cutremurul care a lovit cele două ţări luni, au transmis duminică responsabili qatarioți.

„Ţinând cont de nevoile urgente din Turcia şi Siria, am luat decizia de a trimite în regiune bungalow-urile de şantier şi rulotele noastre, oferind astfel sprijin imediat şi foarte necesar populaţiei din Turcia şi Siria”, au declarat pentru AFP aceşti responsabili sub protecţia anonimatului.

Un prim transport va pleca luni spre Turcia. Alte livrări sunt așteptate în zilele următoare. Contrainerele modulare au fost folosite câteva săptămâni în noiembrie și decembrie pentru a găzdui îndeosebi suporteri în cursul Cupei Mondiale la fotbal organizate în Qatar.

Într-o convorbire telefonică, duminică, Von der Leyen i-a spus președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan: „Comisia va mobiliza sprijin suplimentar și va răspunde ultimei solicitări a Turciei de a crește capacitatea de adăpost – în special corturi, pături, încălzitoare”, potrivit CNN.

Von der Leyen și-a transmis „cele mai profunde condoleanțe și cele ale Uniunii Europene pentru pierderile catastrofale de vieți omenești și distrugerile cauzate de cutremur”, iar UE speră să obțină fonduri suplimentare pentru Turcia și Siria în timpul unei conferințe a donatorilor care va avea loc la Bruxelles în martie.

21 de state membre ale UE și trei state participante au oferit până acum 38 de echipe de ajutor, formate din 1.651 de persoane și 106 de câini de căutare și salvare.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Misiuni de salvare

Duminică, în Kahramanmaraş, au fost salvaţi un copil de cinci ani, Melih Efe Ozcan, şi o femeie de aproximativ 30 de ani, Deniz Dal. Aceștia au fost scoși după 150 de ore de sub dărâmături de salvatori din El Salvador. Președintele statului, Nayib Bukele, este cel care a postat imagini cu operaţiunea de salvare pe Twitter.

O adolescentă, Ayșe, a fost salvată duminică în Hatay, la aproape 162 de ore după cutremur. Tot duminică, a fost salvată o femeie de 50 de ani. Un bărbat de 67 de ani, Abdulkerim, și soția sa, Senen, au fost salvați de sub ruine în a șasea zi după cutremur, în Kahramanmaraş.

Tot acolo, un băiat de 17 ani, Hedil, a fost găsit în viață sub dărâmăturile blocului Zumrut. În Gaziantep, la 132 de ore după seism a fost salvat Sezai Karabaş, la scurt timp după fiica sa.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.