Cutremur din Turcia și Siria care a avut loc luni dimineață a adus mari pagube celor două țări. În special, cele mai mari pierderi sunt miile de persoane care s-au stins din viață sub ruine. Până la momentul actual, bilanțul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia și Siria a depășit cifra de 33.000 de persoane. Autoritățile însă își pierd speranța cu fiecare zi și sunt tot mai convinse că bilanțul final va fi aproape dublu față de cel din prezent.

Peste 33.000 de persoane au murit în urma cutremurului din Turcia și Siria

La doar șase zile de la cutremurul devastator de 7,8 care a avut loc luni dimineața, în Turcia și Siria au decedat peste 33.000 de persoane. Autoritățile spun că speranța de a găsi persoane în viață este din ce în ce mai slabă. Echipele de salvatori intervin în zonele afectate deja pentru a șasea zi non stop.

Sâmbătă, echipele de salvatori germani și austrieci au întrerupt operațiunile de căutare din cauza unor ciocniri între mai multe grupuri anonime. Președintele Turciei a declarat că va folosi puterile de urgență pentru a pedepsi pe cei care încalcă legea.

Există o agresiune tot mai mare între facțiuni în Turcia. Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis.

La câteva ore după ce Austria a decis să întrerupă căutările de salvare, Ministerul Apărării din această țară a declarat că armata turcă a intervenit pentru a oferi protecție, iar echipele de salvatori au putut să reînceapă căutările. De asemenea, și filiala germană a grupului de căutare și salvare ISAR și Agenția Federală de Ajutor Tehnic (TSW) din Germania și-au suspendat operațiunile de căutare, la fel dând vina pe probleme de securitate.

Echipele de salvare germane și-au suspendat operațiunile în Hatay

Există din ce în ce mai multe rapoarte despre ciocniri între diferite facțiuni, au fost trase și focuri de armă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISAR, Stefan Heine.

Directorul de operațiuni al Isar, Steven Bayer, a declarat că cel mai probabil situația se va înrăutăți pe măsură stocurile de alimente, apă și speranța devin tot mai puține. Acesta a spus că se urmărește cu atenție situația de securitate în contextul acestei tragedii.

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în Turcia. Cât de puternic a fost seismul
Un nou cutremur a avut loc în...

Echipele de salvare din Germania au declarat că își vor relua operațiunile de căutare atunci când autoritățile turce vor stabiliza situația de securitate. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a venit cu un comentariu legat de tulburările care au avut loc în Hatay, însă acesta a dat de înțeles că cei care sunt implicați în crimele din regiune vor fi aspru pedepsiți de stat.

A fost declarată stare de urgență în Turcia

Președintele turc a declarat stare de urgență în Turcia, după ce mai multe persoane au fost implicate în jafuri și spargeri, în timp ce țara luptă să salveze victimele cutremurului.

Am declarat starea de urgență. Înseamnă că, de acum înainte, oamenii care sunt implicați în jafuri sau răpiri trebuie să știe că mâna fermă a statului este pe spatele lor”, a declarat Erdogan în timpul unei vizite în zona dezastrului de astăzi.

Citeste si:
Românii, tot mai interesați de asigurarea de locuință după...
Românii sunt tot mai...

Sâmbătă, în Turcia au fost arestate 48 de persoane în urma unor jafuri. De asemenea, au fost confiscate mai multe arme, bani, bijuterii și carduri bancare. În urma tragediei de luni, peste 6.000 de clădiri s-au prăbușit în Turcia, iar alte câteva zeci de mii de oameni au decedat. Situația devastatoare a ridicat întrebarea dacă această situație ar fi putut fi evitată și dacă guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan ar fi putut face ceva mai mult pentru a salva viețile oamenilor.

În timpul unei vizite efectuate într-o zonă afectată de cutremur, Erdogan a dat vina pe soartă: Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.