Turcia a fost încercată de un nou cutremur, în dimineața zilei de vineri. Seismul a înregistrat o magnitudine de 5,1. În ultima lună, teritoriul Turciei a fost zguduit de zeci de cutremure, cel mai tragic fiind cutremurul din data de 6 februarie, cu magnitudinea de 7,8, urmat apoi de un nou cutremur de 7,6. Acesta a fost declarat cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani.

Turcia a suferit un nou cutremur cu magnitudinea de 5,1

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că vineri dimineața, la ora 04:28:17 (ora locală a României), în Turcia s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,1. Seismul a avut loc la adâncimea de 10 km, în apropierea următoarelor oraşe: 27km V de Kayseri, 42km E de Nevsehir, 96km NE de Nigde, 98km SE de Kirsehir.

În ultima lună, Turcia a suferit zeci de cutremure, țara fiind devastată de seismele care s-au produs zile la rând în mai multe regiuni ale țării. În dimineața zilei de 6 februarie 2023, Turcia a fost zguduită de două cutremure puternice, primul având o magnitudine de 7,8, iar al doilea - cu o magnitudine de 7,6. Cele două seisme au fost catastrofale pentru populația turcă, fiind urmate și de alte zeci de replici.

Cutremurele au fost resimțite și în mai multe regiuni din Siria, provocând la fel de mari distrugeri ca în țara vecină. La mai bine de o lună de la producerea cutremurelor, Turcia și Siria au înregistrat zeci de mii de decese şi a alte zeci de mii de persoane care au rămas fără acoperiș deasupra capului. De asemenea, seismele au provocat distrugeri de peste 34 de miliarde de dolari.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că seismele care au avut loc în Turcia în dimineața zilei de 6 februarie sunt „cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”. Zeci de orașe s-au transformat în mormane de ruine, sute de salvatori au încercat disperați până în ultima clipă să ajungă la victimele prinse sub dărâmături pentru a le salva viața, iar zeci de mii de persoane au rămas în stradă, mulți dintre aceștia căutându-și membrii familiei cu speranța că mai pot fi salvați.

Citeste si:
Patru cutremure au avut loc noaptea trecută în România
Patru cutremure au avut loc...

Peste 13.000 de replici într-o singură lună

Turcia a declarat că aceste cutremure sunt cele mai puternice din ultimii 25 de ani ai țării. Cele două seisme au înregistrat aproape 46.000 de morţi şi 105.000 de persoane rănite în Turcia, potrivit bilanţului oferit de autorități. Acestea au menționat că bilanțul este imcomplet. De asemenea, 214.000 clădiri au fost distruse, dintre acestea fiind chiar și cu 12 etaje, în 11 provincii ale ţării.

În Siria, aproximativ 6.000 de persoane și-au pierdut viața în urma cumplitului cutremur din 6 februarie. Oraşele Turciei din provinciile Kahramanmaraş şi Hatay au fost pur si simplu năruite în totalitate, tabloul fiind unul apocaliptic.

Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a anunțat că în urma seismului, 14 milioane de persoane au fost afectate, iar dintre aceștia, 3,3 milioane de persoane au fost nevoiți să părăsească zonele afectate. Circa două milioane de turci se adăpostesc acum în corturi sau în case-container. Pe parcursul unei luni de la producerea marelui cutremur, peste 13.000 de replici au avut loc, unele dintre acestea fiind destul de resimțite. Populația trăiește în continuare în panică și haos din cauza evenimentelor tragice care au avut loc în ultima perioadă în Turcia.

Citeste si:
Românii, tot mai interesați de asigurarea de locuință după...
Românii sunt tot mai...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Martie 2023 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.