Cu o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, cutremurul de vineri seară din Maroc a fost cel mai mare seism înregistrat vreodată în regat. Ne-am aștepta la foarte puține cutremure de această amploare pe Pământ. Mai mult, Marocul nu este chiar un loc unde se produc de obicei, spune corespondentul științific al BBC, Jonathan Amos. Totuși, dezastrul s-a produs și a luat peste 2.000 de vieți, arată bilanțul provizoriu. Ce mecanism tectonic l-a provocat?

Ce mecanism tectonic a provocat cutremurul de 6,8 grade pe Richter din Maroc

Principalul factor tectonic din spatele cutremurului din Maroc este coliziunea dintre plăcile care poartă continentele european și african.

Cea mai mare parte a activității seismice din această ciocnire geologică lentă (4 mm/an) are loc la est, în Mediterană, în jurul Italiei, Greciei și spre Turcia. Acest cutremur a fost legat de forfecarea care continuă să împingă în sus Munții Atlas.

Din punct de vedere istoric, nu a fost vreun seism mai mare decât un cutremur cu magnitudinea 6,0 grade pe scara Richter pe o rază de 500 de kilometri de epicentrul de vineri seară de dinainte de 1900.

Foto: Foto EPA EFE

De asemenea, se întâmplă adesea ca cutremurele care au loc noaptea să aibă un număr mai mare de morți, deoarece este mai probabil ca oamenii să se afle în interiorul clădirilor care se prăbușesc, iar acesta a avut loc la ora locală 23:11.

US Geological Survey, care folosește un model ce estimează amploarea probabilă a victimelor și a pierderilor economice, sugerează că, în cazul acestui eveniment, numărul de morți ar putea fi de ordinul miilor, după cum arată și bilanțul provizoriu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2023 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.