Astronomii americani, beneficiind de punerea in functiune in ultimii ani a unor telescoape tot mai puternice, au alcatuit un "atlas" al exoplanetelor, care ar putea sa ii ajute in cautarea formelor de viata extraterestre, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta spun ca noul sistem poate sa compare si sa ordoneze exoplanete in functie de caracterul lor locuibil, pentru a prioritiza cautarea vietii dincolo de granitele Terrei. Noul instrument, denumit "indexul caracterului locuibil al planetelor tranzitorii", ar putea fi de mare ajutor in aceste operatiuni de cautare in spatiu.

Studiul, coordonat de Rory Barnes si Victoria Meadows, profesori la Virtual Planetary Laboratory de la Universitatea Washington din Statele Unite, in colaborare cu profesorul asistent Nicole Evans, a fost prezentat pe larg intr-un articol aparut in Astrophysical Journal.

Telescopul spatial Kepler a permis astronomilor sa descopere mii de exoplanete (planete din afara Sistemului Solar n.r.) - numarul fiind prea mare pentru ca ele sa fie analizate una cate una, scrie MEDIAFAX.

Telescopul spatial James Webb, a carui lansare este programata pentru 2018, va fi primul dispozitiv capabil sa masoare compozitia atmosferica a unei planete telurice, potential asemanatoare Terrei, si sa impulsioneze astfel considerabil cautarea vietii pe alte planete.

Astronomii detecteaza acele planete doar atunci cand acestea trec (sunt in "tranzit") prin fata stelelor in jurul carora graviteaza, blocand astfel o parte din radiata ei luminoasa.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) va fi lansat in 2017 si va contribui la gasirea altor exoplanete in acest fel.

Telescopul James Webb si "spectroscopia transmisiei de tranzit" vor fi capabile sa studieze in detaliu acele planete. Insa accesul la astfel de telescoape este exorbitant, iar astfel de misiuni au nevoie de meticulozitate si sunt mari consumatoare de timp.

Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Indexul Virtual Planetary Laboratory reprezinta un instrument viabil, care va putea sa ii ajute pe astronomi sa aleaga planetele care au cele mai mari sanse de a gazdui viata - si care merita sa fie cercetate, cu ajutorul acestor resurse limitate.

In mod traditional, astronomii s-au concentrat pe cautarea de planete aflate in "zona locuibila" din jurul stelelor sale - acel spatiu din jurul unei stele cu temperaturi potrivite, care permit existenta apei in stare lichida la suprafata planetei respective, favorizand astfel posibile forme de viata. Dar, pana acum, sistemul a fost mai degraba binar, indicand fie ca o planeta se afla, fie ca nu se afla in zona locuibila, considerata potrivita pentru intretinerea vietii.

Noul index este mai nuantat, producand un numar mare de date, pe care astronomii le plaseaza in algoritmul Virtual Planetary Laboratory, pentru a obtine valori concrete ale Indexului caracterului locuibil, care reprezinta probabilitatea ca o exoplaneta sa detina apa in stare lichida la suprafata ei.

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...

Studiul a fost finantat de Institutul de Astrobiologie al NASA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.