Oamenii de știință au făcut o descoperire uriașă: au identificat posibile semne de viață pe Venus, cea mai apropiată planetă de Pământ.

Aceștia au detectat în norii acizi ai planetei Venus un gaz numit fosfină, pe care îl atribuie unor microbi prezenți în atmosfera planetei.

Asta nu înseamnă că au fost detectate forme de viață pe Venus, dar faptul că microbii ar putea trăi pe a doua a planeta de lângă Soare este un semn că organisme vii plutesc în norii planetei Venus.

Pe Pământ, fosfina se regăsește în microbii care trăiesc în intestinele animalelor sau în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz fetid, toxic și inflamabil, produs de bacterii care nu necesită oxigen.

„Ceva neașteptat și extrem de interesant se întâmplă pe Venus pentru a produce prezența neașteptată a unor cantități mici de fosfină”, a declarat Sara Seager, coautor al studiului și astrofizician la Massachusetts Institute of Technology.

Sunt necesare mai multe studii pentru a identifica sursa sursa gazului și motivul pentru care acesta este prezent în atmosferă. Din cauza norilor foarte acizi, sondele spațiale care au aterizat pe Venus au supraviețuit doar câteva minute înainte de a se descompune.

Venus, o planetă misterioasă

Planeta Venus reprezintă încă o enigmă pentru astronomi. Suprafaţa planetei este stancoasa, iar dimensiunea este similară cu cea a Terrei. Dar, presiunea pe Venus este echivalentă cu cea găsită pe Pământ la 1.600 de metri sub nivelul mării.

La suprafața planetei, temperatura depășește 400 de grade Celsius, iar atmosfera este alcătuită din gaze toxice.

La 50 de kilometri deasupra suprafeţei, temperatura este puţin peste 20 de grade şi presiunea similară celei de pe Pământ.

Interesant este faptul că norii foarte acizi ar fi trebuit să distrugă fosfina, dar prezenta ei indică o biochimie necunoscuta, diferită de cea prezentă pe Pământ.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Septembrie 2020 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.