Un sarcofag de plumb descoperit recent în catedrala Notre-Dame din Paris va fi deschis în curând la Institutul medico-legal din Toulouse (sud-vest), urmând să-şi dezvăluie secretele „cu respectarea” legislaţiei privind rămăşiţele umane, au anunţat joi responsabilii săpăturilor arheologice, informează AFP.

Sarcofagul descoperit recent în catedrala Notre-Dame din Paris va fi deschis în curând

Sarcofagul antropomorf, datând cu aproximaţie din secolul al XIV-lea, a fost scos la iveală în luna martie, cu prilejul săpăturilor arheologice prealabile lucrărilor de reconstrucţie a fleşei catedralei, distrusă parţial de incendiul din aprilie 2019.

Îngropat la 20 de metri sub pământ, în partea vestică a transeptului, a fost descoperit într-o stare bună de conservare. Cu ajutorul unei camere endoscopice, a fost explorat pentru prima dată interiorul sarcofagului, fără să fie deschis: partea superioară a scheletului defunctului, resturi de vegetaţie pe cap, poate fragmente de păr, materiale textile precum şi un obiect care nu a fost încă identificat.

Retail jobs

Extras marţi din catedrală, sarcofagul a fost depus într-un loc securizat aşteptând să fie trimis „foarte curând'' la Institutul medico-legal din Toulouse, a precizat INRAP (Institutul naţional de cercetări arheologice preventive) cu prilejul unei conferinţe de presă.

Medici legişti şi cercetători vor fi prezenţi la deschiderea sarcofagului pentru a studia osemintele persoanei defuncte, precum şi alte obiecte în scopul identificării sexului şi a stării de sănătate a acesteia şi totodată „îmbunătăţirea'', prin datarea cu carbon 14, a unei cronologii încă incerte, a precizat Christophe Besnier, responsabil ştiinţific al săpăturilor.

„Avem de-a face cu o practică de înhumare extrem de rară”

„Sarcofagul se afla dedesubtul unor terasamente care conţineau mobilier din secolul al XIV-lea... dacă se dovedeşte că este vorba chiar de un sarcofag din Evul Mediu, avem de-a face cu o practică de înhumare extrem de rară'', a comentat el.

Citeste si:
Descoperire arheologică, cu o capsulă a timpului de peste un secol,...
Descoperire arheologică, cu o...

Studiile vor putea totodată să ofere informaţii despre rangul defunctului, care aparţinea apriori unei elite ecleziastice sau laice. Dar „un corp uman nu este un obiect arheologic'', a subliniat Dominique Garcia, preşedinte al INRAP. ''Întrucât este vorba despre rămăşiţe umane, se aplică codul civil, iar arheologii le vor studia ca atare''.

Echipa de la Institutul medico-legal din Toulouse a studiat mormântul lui Louise de Quengo, o aristocrată bretonă moartă în 1656, ale cărei rămăşiţe, într-o stare remarcabilă de conservare, au fost descoperite cu prilejul unor săpături la Mănăstirea iacobină din Rennes, a amintit el.

După efectuarea analizei, sarcofagul va fi restituit ''nu ca obiect arheologic, ci ca un bun antropologic''. Care va fi ultima sa casă? Ipoteza unei reînhumări la Notre-Dame este în studiu, potrivit INRAP. Louise de Quengo a fost înhumată în 2015 în cimitirul Tonquédec, o comună din departamentul Cotes-d'Armor. AGERPRES.

Citeste si:
Descoperire macabră în Neamț. Cadavrul unei fetițe, găsit la 15 ani...
Descoperire macabră în Neamț....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.