Sarcofagul descoperit recent în catedrala Notre-Dame din Paris va fi deschis în curând
Sarcofagul antropomorf, datând cu aproximaţie din secolul al XIV-lea, a fost scos la iveală în luna martie, cu prilejul săpăturilor arheologice prealabile lucrărilor de reconstrucţie a fleşei catedralei, distrusă parţial de incendiul din aprilie 2019.
Îngropat la 20 de metri sub pământ, în partea vestică a transeptului, a fost descoperit într-o stare bună de conservare. Cu ajutorul unei camere endoscopice, a fost explorat pentru prima dată interiorul sarcofagului, fără să fie deschis: partea superioară a scheletului defunctului, resturi de vegetaţie pe cap, poate fragmente de păr, materiale textile precum şi un obiect care nu a fost încă identificat.

Extras marţi din catedrală, sarcofagul a fost depus într-un loc securizat aşteptând să fie trimis „foarte curând'' la Institutul medico-legal din Toulouse, a precizat INRAP (Institutul naţional de cercetări arheologice preventive) cu prilejul unei conferinţe de presă.
Medici legişti şi cercetători vor fi prezenţi la deschiderea sarcofagului pentru a studia osemintele persoanei defuncte, precum şi alte obiecte în scopul identificării sexului şi a stării de sănătate a acesteia şi totodată „îmbunătăţirea'', prin datarea cu carbon 14, a unei cronologii încă incerte, a precizat Christophe Besnier, responsabil ştiinţific al săpăturilor.
„Avem de-a face cu o practică de înhumare extrem de rară”
„Sarcofagul se afla dedesubtul unor terasamente care conţineau mobilier din secolul al XIV-lea... dacă se dovedeşte că este vorba chiar de un sarcofag din Evul Mediu, avem de-a face cu o practică de înhumare extrem de rară'', a comentat el.
Citeste si:Descoperire arheologică, cu o capsulă a timpului de peste un secol,...
![]()
Studiile vor putea totodată să ofere informaţii despre rangul defunctului, care aparţinea apriori unei elite ecleziastice sau laice. Dar „un corp uman nu este un obiect arheologic'', a subliniat Dominique Garcia, preşedinte al INRAP. ''Întrucât este vorba despre rămăşiţe umane, se aplică codul civil, iar arheologii le vor studia ca atare''.
Echipa de la Institutul medico-legal din Toulouse a studiat mormântul lui Louise de Quengo, o aristocrată bretonă moartă în 1656, ale cărei rămăşiţe, într-o stare remarcabilă de conservare, au fost descoperite cu prilejul unor săpături la Mănăstirea iacobină din Rennes, a amintit el.
După efectuarea analizei, sarcofagul va fi restituit ''nu ca obiect arheologic, ci ca un bun antropologic''. Care va fi ultima sa casă? Ipoteza unei reînhumări la Notre-Dame este în studiu, potrivit INRAP. Louise de Quengo a fost înhumată în 2015 în cimitirul Tonquédec, o comună din departamentul Cotes-d'Armor. AGERPRES.
Descoperire macabră în Neamț. Cadavrul unei fetițe, găsit la 15 ani...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Idei pentru 1 iunie. Uite unde și cum poți petrece Ziua Copilului în București
Sursa: garbo.ro
-
Alina Rachieru, Pineberry: Mulți români caută și cumpără produse doar la preț...
Sursa: retail.ro
-
Încurajări emoționante de la Săndel Bălan pentru fiica sa! Ce mesaj i-a...
Sursa: kudika.ro
-
StepFWD lansează înscrierile pentru cohorta 2022 a pre-acceleratorului
Sursa: start-up.ro
-
Finanțări de 300.000 de euro pentru startup-urile verzi, la Black Sea...
Sursa: futurebanking.ro
-
Fuergy, slovacii care vor să aducă independența energetică în Europa
Sursa: green.start-up.ro
-
Comisia Europeană va da bani pentru regenerarea pădurilor României
Sursa: wall-street.ro