Un vas celtic vechi de peste 2.500 de ani a fost găsit de un grup de tineri căutători de vestigii istorice, în Prahova. Obiectul din bronz a fost confundat inițial cu un tun. A fost nevoie de mai bine de cinci ore pentru ca oamenii să-l scoată din pământ, acesta fiind îngropat la peste un metru adâncime. 

Descoperire în Prahova: Un vas celtic vechi de peste 2.500 de ani a fost găsit de căutători de vestigii

Descoperirea a fost făcută duminică, pe Valea Slănicului, în Prahova. Căutătorii au dat peste vasul celtic din bronz și au realizat rapid că e vorba despre ceva deosebit. Mai bine de cinci ore au săpat oamenii în jurul obiectului, care era într-o stare avansată de degradare.

Luni, tinerii au dus vasul la Direcția de Cultură Prahova, de unde va fi preluat de cei de la Muzeul de Istorie și Arheologie, pentru a fi expertizat și restaurat. Oala confecționată din bronz nituit era folosită pentru a transporta podoabe, bijuterii, monede sau obiecte de valoare.

„Este cel mai important lucru pe care l-am găsit până acum”

„Am depus toate eforturile necesare pentru a proteja vasul cât mai bine”, a completat Sergiu Nicolae.

„Este, într-adevăr, cel mai important lucru pe care l-am găsit până acum”, a spus Sergiu Nicolae, căutător de vestigii.

„Este un cazan de bronz, probabil este făcut î.d. Hr, venit din spațiul grecesc sau celtic”, a declarat Eugen Paveleț, arheolog Direcția de Cultură Prahova.

Câți bani vor primi căutătorii

Tinerii vor primi și o recompensă în bani, după ce vasul va fi evaluat. Conform legii, aceștia trebuie să primească 30% din valoarea obiectului, cu specificația că mai pot lua încă 15% dacă este o descoperire extraordinară.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.