Telescopul DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument), care are drept obiectiv desenarea unei hărţi 3D a cosmosului cu o precizie inegalată, a demarat activitatea de observare din Statele Unite, au anunţat luni responsabilii acestui proiect internaţional ce vizează o mai bună înţelegere a expansiunii Universului.

Instalat în deşertul Arizona, instrumentul spectroscopic DESI îşi va îndrepta timp de cinci ani cei 5.000 de ''ochi'' din fibră optică înspre cerul nocturn, pentru a detecta şi analiza lumina provenită de la 35 de milioane de galaxii, din diferite epoci ale Universului.

Datele colectate vor ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă această forţă misterioasă denumită ''energie întunecată'', considerată responsabilă pentru accelerarea expansiunii Universului, a explicat, într-un comunicat, Berkeley Lab, care administrează proiectul.

Ca urmare a expansiunii Universului, galaxiile se îndepărtează unele de celelalte. Cu cât se distanţează mai mult, cu atât lumina pe care o emit se deplasează spre lungimi de undă mai mari ale spectrului vizibil, adică spre roşu, a precizat Comisariatul pentru energie atomică (CEA), implicat în această misiunea astronomică.

Analizând radiaţiile energetice ale galaxiilor, DESI va putea măsura deplasarea înspre roşu asociată vitezei cu care se îndepărtează şi astfel vor putea obţine informaţii despre distanţa la care se află faţă de Terra. Cercetătorii vor putea astfel crea o hartă 3D a Universului, conţinând „detalii fără precedent, multiplicând de zece ori numărul spectrelor galaxiilor identificate”, a adăugat CEA, o instituţie publică din Franţa.

DESI are capacitatea de a colecta „5.000 de spectre ale galaxiilor la fiecare 20 de minute'', potrivit Christophe Yeche, cosmolog în cadrul CEA.

Datorită repartizării detaliate a galaxiilor pe hartă, cercetătorii speră să înţeleagă mai bine natura şi influenţa energiei întunecate. Această componentă nevăzută a cosmosului se comportă asemeni unei forţe repulsive, care ar explica de ce expansiunea Universului s-a accelerat în ultimele miliarde de ani, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Descoperirea care ar putea schimba modul in care intelegem materia...
Descoperirea care ar putea...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2021 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.