Astrofizicienii au publicat cea mai mare hartă 3D a universului, care este rezultatul analizei a nu mai puțin de patru milioane de galaxii.

Efortul a sute de cercetători de la peste 30 de instituții de cercetare din lume a dus la crearea unei ”povești complete a expansiunii universului”, conform spuselor lui Will Percival, de la Universitatea Waterloo, din Ontario, Canada.

Proiectul a debutat acum mai bine de 20 de ani, iar eforturile cercetătorilor au fost încununate de succes odată cu publicarea acestei hărți.

Aceasta se bazează pe cele mai recente observații de la Sloan Digital Sky Survey, cu date obținute de la un telescop optic din New Mexico, de-a lungul șase ani.

Cercetătorii cunoșteau deja parcursul universului în expansiune imediat după Big Bang, însă au avut carențe de informație cu privire la cele 11 miliarde de ani de expansiune dintre Big Bang și până aproape de prezent.

După cinci ani de observații, oamenii de știință au reușit să umple și acest vid informațional, producând ”cea mai completă hartă 3D a universului”, care oferă informații despre distribuția materiei în universul îndepărtat, dar și despre galaxiile care formează stele și quasari.

Harta ilustrează filamente de materie și viduri care definesc structura universului încă de la începuturile sale, de când avea ”doar” 380.000 de ani.

Harta arată că expansiunea universului a început să accelereze de la un anumit punct al existenței acestuia și a continuat să o facă până în prezent.


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Iulie 2020 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.