Grecii si creditorii internationali incep saptamana viitoare o noua runda de discutii, despre reformarea pietei muncii, o sarcina dificila pentru un guvern de stanga care scade in sondajele de opinie, dar necesara pentru ca tara sa obtina restructurarea datoriilor, transmite Reuters.

Premierul Alexis Tsipras a fost reales acum un an cu promisiunea ca se va opune masurilor care ar putea reduce salariul minim, dar are nevoie ca evaluarea reformelor sa decurga fara probleme pentru a indeplini principalul obiectiv, de restructurare a datoriei publice uriase, cea mai mare din zona euro.

Unele sondaje de opinie arata ca Tsipras se afla in urma opozitiei conservatoare cu pana la 10 puncte procentuale.

”Suntem optimisti ca a doua evaluare poate fi incheiata rapid, pentru a progresa cu restructurarea datoriei”, a declarat un oficial guvernamental.

In perrioada guvernarii conservatoare, Grecia a blocat mecanismul negocierilor colective, in 2012, a redus salariul minim si a liberalizat regulile referitoare la concedierile in masa.

Creditorii, in special FMI, vor ca liberalizarea reglementarilor referitoare la concedieri sa continue, precum si mentinerea actualului sistem de stabilire prin lege a salariului minim, nu prin negocieri colective.

Subiectul este incendiar intr-o tara in care aproape doi din cinci oameni sunt someri, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.