Business 19 Mai 2016 08:00
Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, dar exista riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilitatile sectorului bancar, de cresterile salariale in domeniul bugetar si de politicile fiscale prociclice, anunta Comisia Europeana.

"Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice. Insa exista riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilitatile in sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice si de mari cresteri salariale", anunta Comisia Europeana intr-un raport de evaluare a politicilor economice si financiare.

"In contexul masurilor de relansare economica, volumul mare al activelor externe a inceput sa scada. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate masuri pentru consolidarea sectorului financiar. In momentul de fata, sectorul bancar este bine-capitalizat si beneficiaza de lichiditati, dar anumite initiative legislative (...) prezinta riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor si salariul minim au crescut si au fost aplicate reduceri de impozite. Aceasta situatie risca sa conduca la aparitia unor politici fiscale prociclice", subliniaza Comisia Europeana.

Conform expertilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele opteaza pentru cresterea bugetului de stat si reducerea impozitelor in perioadele de cresteri economice, reducand cheltuielile si crescand impozitele in caz de recesiune. Astfel de masuri conduc la amplificarea variatiilor ciclului economic, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.