Guvernul Greciei a facut o concesie majora pentru reducerea deficitului sistemului de pensii, au declarat luni trei oficiali apropiati discutiilor, in timp ce liderii zonei euro au avertizat ca este improbabil sa se incheie imediat un acord pentru deblocarea finantarii statului elen.

Propunerile prezentate oficial creditorilor, luni dimineata, includ noi economii in domeniul pensiilor si venituri suplimentare in valoare de 0,4% din PIB in acest an si de 1% in 2016, potrivit surselor. Aceste economii ar aduce propunerea Guvernului de la Atena mai aproape de tintele cerute de creditorii internationali, relateaza MerketWatch.

In eventualitatea in care calculele Guvernului de la Atena vor fi confirmate de creditori, respectiv FMI, BCE si guvernele zonei euro, ar fi un pas important pentru deblocarea finantarii Greciei. "Am facut progrese in ultimele cateva zile, dar nu am terminat", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la primirea premierului elen Alexis Tsipras, inainte de summitul de urgenta al liderilor zonei euro.

Expertii greci si creditorii au analizat in aceasta dimineata propunerile de reforma, inainte de reuniunea Eurogroup si cea a sefilor de state si guverne. Mai multi ministri europeni de Finante au spus insa ca propunerea de acord a venit prea tarziu pentru a fi analizata in detaliu. "Ma astept la o noua intalnire, joi, inainte de summitul UE", a spus ministrul irlandez de Finante Michael Noonan.

In lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente in iunie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.