Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce preturile fara taxe la carburanti au depasit usor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preturile, dar si cum s-a transpus directiva europeana privind stocurile obligatorii de carburanti.

"Mai ales in prima parte a anului trecut, preturile in Romania fara taxe la benzina si la motorina sunt mai mari decat in marea majoritate a tarilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru ca, traditional, in Romania, preturile fara taxe erau putin sub media Uniunii Europene", a declarat, luni, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Seful autoritatii antimonopol argumenteaza necesitatea anchetei prin faptul ca, fata de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.

"Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media Uniunii Europene. Cautam raspunsul", a afirmat Chiritoiu.

Autoritatea de concurenta va analiza de ce preturile fara taxe la carburanti au urcat in ultimele luni, depasind media Uniunii Europene.

"Pentru noi este o evolutie surprinzatoare, o sa vedem de ce, de la sfarsitul anului 2016, au crescut preturile fara taxe, care acum sunt usor peste media europeana", a declarat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei are astfel parghia legala in care sa ceara companiilor sa-i furnizeze date care sa explice acest comportament pe care oficialul il numeste "straniu".

"Varful a fost in primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e in curs de rezolvare. Undeva ceva s-a intamplat la inceputul anului trecut", a mentionat Chiritoiu.

Investigatia ar putea dura un an, conform Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.