Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 3,928 miliarde euro in primele 11 luni din 2016, in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului anterior si care reprezinta un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primele 11 luni ale anului 2015, investitiile straine au fost de 3,218 miliarde euro, potrivit calculelor News.ro, pe baza seriilor revizuite ale BNR.

"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 3.928 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 3.089 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 839 milioane euro", a precizat banca centrala.

Potrivit seriilor lunare revizuite publicate de BNR, investitiile straine au fost de 3,736 miliarde euro dupa primele zece luni din 2016.

Astfel, in noiembrie 2016, valoarea investitiilor straine directe a fost de circa 192 milioane euro, arata calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, in lunile urmatoare de catre banca centrala.

In 2015, investitiile straine directe in Romania au crescut la 3,46 miliarde de euro, arata datele revizuite publicate in septembrie de catre BNR.

Nivelul din 2015 a fost unul record dupa 2009, cand investitiile straine directe in Romania au insumat 3,49 miliarde euro. Nivelul maxim istoric a fost inregistrat in 2008, cand firmele straine au investit in Romania 9,5 miliarde euro.

Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.