De curand a avut loc a treia editie a conferintei RONOG (Romanian Network Operators Group), un grup de lucru al operatorilor de telecomunicații și deținătorilor de rețele din România creat la inițiativa Asociației Interlan. Pentru a afla mai multe din culisele acestei conferinte, i-am adresat cateva intrebari lui Eric Andrei Baleanu, Presedintele Asociației InterLAN, si gazda evenimentului.

Cum a aparut ideea crearii Asociatiei InterLAN, ce rol ati jucat dumneavoastra si cum vedeti evolutia in urmatorii ani?

In anul 2004 mai multi reprezentanti ai unor retele de cartier au inceput sa discute pe forumuri ideea de a se interconecta si de a forma o organizatie. Au urmat cateva intalniri, apoi impreuna cu cativa colegi, in anul 2005, am pus bazele Asociatiei InterLAN (INTERconnecting Local Area Networks). Eu sunt membru fondator al acestei organizatii si am indeplinit functia de membru in Consiliul Director in perioada 2006 – 2011, apoi functia de Presedinte incepand cu anul 2012 si pana in prezent. Asociatia Interlan are in momentul de fata 26 de membrii furnizori de servicii de telecomunicatii si isi propune sa creeze un cadru permanent de cooperare si colaborare pentru companiile care activeaza in acest domeniu si sa dezvolte cat mai multe servicii destinate membrilor sai si nu numai. Asociatia detine si cel mai mare nod neutru de schimb de trafic din Romania, Interlan Internet Exchange, in care sunt conectati cei mai importanti operatori care activeaza in Romania.

Cum a ajuns Romania sa fie in top 3 la nivel mondial la viteza de internet?

Romania a ajuns sa fie in topul mondial al vitezelor de acces la internet atat datorita concurentei, cat si utilizarii de tehnologii noi in furnizarea serviciilor. Startul a fost dat de micile companii care ofereau viteze de acces la internet foarte mari clientilor lor utilizand tehnologia Ethernet, mult superioara tehnologiilor prezente pe piata la momentul respectiv (dial-up, xDSL). Treptat si marii operatori au inteles ca pentru a intra in aceasta competitie este nevoie sa isi modernizeze retelele proprii, lucru care s-a si intamplat. In prezent, majoritatea operatorilor atat cei mari cat si cei mici oferind in momentul de fata viteze de acces la internet de pana la 1 Gbps. Conform ultimelor date ANCOM, romanii au trecut de pragul psihologic de 100 Mbps, media vitezelor de conectare la internet ajungand in momentul de fata la 115 Mbps fata de 53 Mbps in anul 2015.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Care sunt motivele pentru care tara noastra are conexiuni atat de bune, rapide si ieftine?

Multitudinea de companii de mici dimensiuni formate dupa anul 2000 a generat o competitie acerba in furnizarea de servicii cat mai ieftine si la viteze cat mai mari catre utilizatorii finali. Acum, in orasele mari deja exista mai multi operatori care ofera servicii broadband si triple play pe infrastructura de fibra optica (FTTB, FTTH). Din pacate, suntem deficitari la acoperirea cu servicii in zonele rurale, respectiv acolo unde nu exista competitie, iar infrastructura este inca veche sau inexistenta si nu permite furnizarea de servicii similare cu cele existente in zonele urbane.

Este internetul necesar in educatia copiilor? Cum ii protejam de pericolele de pe internet?

Internetul este important in educatia copiilor pentru ca ofera acces la informatii actualizate, iar acestia trebuie pregatiti pentru domenii noi de activitate si feluri noi de a gandi. Lucrurile sunt intr-o permanenta schimbare, iar copiii trebuie sa poata sa fie pregatiti pentru viitor. Desigur, exista si pericole in mediul online, iar parintii trebuie sa monitorizeze activitatea acestora si sa ii invete sa comunice daca gasesc continut daunator, sa nu intre in contact cu persoane necunoscute, sa nu furnizeze date importante etc.

Citeste si:
Nicoleta Dragne a fost la un pas de moarte: „Era ceață și cineva...
Nicoleta Dragne a fost la un...

Puteti face un grafic al evolutiei internetului, in Romania, dupa 1989?

In 1993 au aparut in Romania primele conexiuni la internet prin linii telefonice (dial-up), iar mai tarziu liniile inchiriate si modemurile de cablu. Dupa anul 2000, in marile orase, au aparut retelele de cartier care s-au interconectat intre ele prin retele de fibra optica, oferind viteze mari de acces utilizatorilor finali. Treptat si marii operatori au implementat tehnologii noi inspirandu-se din experienta celor care au facut pionierat in furnizarea de viteze mari de acces la internet, astfel ca incepand cu anul 2006 conexiunile in banda larga au inceput sa fie tot mai raspandite in orasele din Romania. In momentul de fata competitia continua, definitia broadbandului ca fiind o conexiune de peste 30 Mbps fiind de mult depasita, majoritatea operatorilor oferind la momentul actual viteze de acces in internet de pana la 1 Gbps.

Citeste si:
Operatorii din HoReCa vor suporta costurile pentru testele rapide...
Operatorii din HoReCa vor...

Cat sta, in medie, un roman pe internet? Exista statistici pe grupe de varsta?

Conform studiilor de piata efectuate de catre ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), un roman foloseste internetul de acasa in medie 24 de zile pe luna, 74% il acceseaza zilnic, in timp ce 16% il acceseaza doar de 2-3 ori pe saptamana. Internetul fix este utilizat de regula de pe computerul personal de acasa, 72% dintre romani conectandu-se de pe un computer desktop, 61% de pe un laptop, 43% de pe un telefon inteligent si 32% de pe o tableta. Cel mai nou intrat in aceasta statistica este televizorul inteligent, cu un procent deocamdata doar de 9%. In ceea ce priveste varsta, 90% din tinerii cu varsta intre 16 si 24 de ani acceseaza internetul zilnic.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.