Cei mai bogati oameni din lume au adunat averi de miliarde de dolari cu ajutorul unui „mix magic”: investitii inteligente, asociatii antreprenoriale si alte surse de venituri.

Pare imposibil pentru omul de rand sa castige, vreodata, atatia bani, insa multi dintre miliardarii lumii au fost, la un moment dat, oameni obisnuiti.

Exista, insa, o capcana: multi dintre noi considera ca cei mai bogati afaceristi din lume detin un secret care i-a propulsat pe culmile gloriei financiare. Nimic mai fals! Nu exista un astfel de secret, ci doar cateva lucruri pe care cei mai bogati de pe planeta le cunosc si pe care oamenii obisnuiti le ignora.

Ce am putea invata de la cei mai buni:

1. Cu cat planifici lucrurile mai repede, cu atat mai bine

Cand banii sunt investiti cu intelepciune, ei se transforma intr-o avere odata cu trecerea timpului. Cu cat ii vei investi mai repede, cu atat te vei imbogati mai curand, conform marketwatch.com. Spre exemplu, daca vei investi 10.000 de lei la varsta de 20 de ani, iar banii se vor inmulti cu 8% pe an, la 60 de ani vei avea 217.000 lei. Daca vei investi de zece ori mai mult la varsta de 50 de ani, vei castiga 215.000 de lei pana la 60 de ani.

2. Datoriile te vor sufoca inevitabil

Datoriile sunt intotdeauna un mare dezavantaj si atarna ca o piatra de moara de gatul tinerilor cu planuri mari. Daca vei aduna datorii mari la prieteni sau la banci iti vei ucide potentialul de a economisi bani. Ratele medii ale dobanzilor anuale la cardurile de credit sunt de 15%, conform inc.com, iar tu vei ajunge sa platesti mult mai mult decat valoreaza obiectele (unele dintre ele, inutile) pe care le-ai achizitionat din banii imprumutati. Daca vrei sa detii, vreodata, un capital de pornire pentru o afacere, trebuie sa tii datoriile sub control.

3. Frugalitatea si optimizarea costurilor sunt cele mai bune cai catre imbogatire

Unii numesc frugalitatea „zgarcenie”, insa asa-numitii „oameni zgarciti” sunt cei care reusesc sa economiseasca cei mai multi bani. Spre exemplu, un magnat al petrolului, pe nume T. Boone Pickens, cu o avere estimata la 1,4 miliarde de dolari, conform xfinity.com, isi analiza cu atentie toate achizitiile, inclusiv cumparaturile alimentare, si nu lua niciodata la el mai multi bani decat intentiona sa cheltuiasca. Nu trebuie sa urmam in totalitate exemplul lui Pickens, insa optimizarea costurilor este esentiala pentru fiecare dintre noi, dar si pentru companiile pe care le conducem la un moment dat. Iar unii manageri stiu asta mai bine decat oricine si reusesc, spre exemplu, sa economiseasca o multime de bani apeland la anumite metode de optimizare a costurilor, din ce in ce mai populare pe piata romaneasca.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

4. Investitiile in tine insuti nu pot decat sa-ti adauge un plus de valoare

Actiunile, obligatiunile si fondurile mutuale se pot dovedi foarte profitabile, insa nimic nu conteaza mai mult decat investitia in tine insuti. Investeste in formarea unor noi abilitati, in dezvoltarea unor relatii cu oameni importanti din industria in care doresti sa activezi si muta-te intr-un oras care ofera mai multe posibilitati de angajare sau de afaceri. Totodata, citeste cele mai importante publicatii economice din Romania si din lume. Informatiile sunt peste tot in jurul tau, iar abilitatile se pot forma in timp.

5. Scopurile conteaza

80% dintre oamenii bogati sunt axati pe atingerea unui scop specific, comparativ cu 12% dintre cei saraci. Un astfel de decalaj masiv nu poate fi o simpla coincidenta. Oamenii bogati ajung sa acumuleze averi impresionante prin stabilirea unor scopuri clare si a unor obiective financiare sau profesionale pe care le indeplinesc pas cu pas.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

6. Banii nu inseamna totul

Pentru oamenii bogati este usor sa daruiasca altora o mica parte din averea lor, deoarece vor ramane intotdeauna cu mult mai multi bani decat ar putea cheltui de-a lungul vietii. Cu toate acestea, exista oameni de afaceri care nu dau dovada de lacomie si care au facut din actele de caritate o adevarata filosofie de viata, precum cel mai bogat om al planetei, Bill Gates. Pentru multi dintre ei, banii nu sunt totul.

7. Nu exista scurtaturi

Castigatorii la loterie se imbogatesc brusc, insa cei mai multi dintre ei nu reusesc sa administreze banii in mod eficient si ajung, dupa cativa ani, aproape la fel de saraci ca inainte de a „da lovitura”. Pentru cei care au planuri financiare pe termen lung nu exista scurtaturi, iar norocul nu este o optiune. Ei aleg, in schimb, sa munceasca din greu, sa economiseasca, sa-si stabileasca scopuri clare, sa-si imbunatateasca abilitatile de care au nevoie si sa investeasca.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Daca vei adopta cele sapte principii dupa care se ghideaza oamenii bogati, vei vedea rezultatele. Exista si posibilitatea de a nu te imbogati, dar iti vei manageria mult mai bine finantele, vei tine datoriile sub control sau vei scapa de ele in totalitate, iar viata ta va fi mult mai putin stresanta. Invata din propriile greseli, nu te abate de la scopurile stabilite si priveste in viitor, deoarece este singurul pe care-l poti schimba asa cum iti doresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.