Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 3,9% in 2016, cel mai mare procent care va fi inregistrat de o tara europeana.

Romania va fi urmata de Irlanda (3,5%) si Letonia (3,1%). Germania, Franta si Italia, cei mai importanti parteneri economici de export ai Romaniei, vor inregistra o crestere a PIB de 1,8%, 1,3% si 1%, conform publicatiei romania-insider.com.

Desi reprezinta o cifra cu care Romania se poate mandri, romanii nu simt acelasi lucru in propriile buzunare, iar decalajul economic fata de celelalte state europene, cu exceptia Bulgariei, se mentine la un nivel dezolant.

Haos in Legea salarizarii

Legislatia in sistemul bugetar a cunoscut foarte multe modificari de-a lungul timpului, care s-au accentuat in ultimii cinci ani, in conditiile in care o particularitate a sistemului bugetar romanesc este reprezentata de lipsa unei legi unice de salarizare.

Pentru fiecare ramura a sistemului bugetar exista una sau mai multe acte normative care reglementeaza salarizarea pe fiecare domeniu in parte, iar criza economica a adancit haosul in legislatia privind salarizarea in sistemul bugetar, conform unei analize succinte a legii salarizarii de pe hrp.ro.

Cum au evoluat veniturile din Romania

Salariul mediu net in Romania a crescut in 2015. Daca salariul mediu net era de 398 de euro in tara noastra in 2014, conform reinisfischer.com, acesta a crescut la 417 euro in 2015. Cu toate acestea, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana (27 din 28) in privinta salariului mediu net, iar singura tara in care oamenii castiga mai putin decat romanii este Bulgaria (356 euro lunar).

Cateva cifre ar putea, insa, sa ne sperie si sa explice eternul miraj al emigrarii care ii fascineaza pe romani. Luxemburghezii castiga lunar 3.149 euro in medie, suedezii castiga 2.551 euro pe luna, in timp ce danezii si finlandezii castiga 2.307 si 2.300 de euro net lunar.

Mai mult decat atat, media salariului net in Uniunea Europeana este de 3,5 ori mai mare decat in Romania: 1.470 de euro.

Salariul minim din Romania, la coada Europei

Daca salariul mediu in Romania se situeaza pe penultimul loc din Uniunea Europeana, cel minim ne arata o realitate si mai deprimanta. In vara anului trecut, romanii care castigau salariul minim primeau, anual, 3.762 de dolari, iar singurii care au un salariu minim mai mic decat al romanilor sunt bulgarii (3.627 de dolari anual, in ianuarie 2016), conform Wikipedia.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Prin comparatie, portughezii castiga minimum 9.380 de dolari anual, spaniolii castiga minimum 12.047 de dolari pe an, britanicii castiga minimum 21.899 de dolari anual, in timp ce germanii au un salariu minim de 23.750 de dolari pe an, iar locuitorii micului stat Luxemburg au un salariu minim de peste 30.000 de dolari pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.