Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis cresterea capacitatii minime de procesare zilnica a cererilor de portare de catre furnizorii donori, atat pentru numerele de telefonie fixa, cat si pentru cele de telefonie mobila.

Astfel, pentru numerele de telefonie fixa cresterea este de la 200 la 300, in cazul numerelor de telefonie din Bucuresti si judetul Ilfov, si de la 100 la 150 pentru restul judetelor.

In ceea ce priveste numerele de telefonie mobila, cresterea este de la 1.200 la 2.000 pe zi.

De asemenea, ANCOM a prevazut un nou mecanism prin care aceasta capacitate de procesare sa fie suplimentata in eventualitatea in care noile praguri minime nu sunt suficiente. Modificarile au loc deoarece in perioadele in care unii furnizori de telefonie lanseaza oferte atractive se inregistreaza cresteri semnificative ale numarului de portari, se arata intr-un comunicat al ANCOM. Corelat, creste si capacitatea de procesare zilnica a bazei de date centralizate care deserveste procesele de portabilitate a numerelor, administrata de ANCOM, de la 6.000 de numere portate la minim 12.000 de numere portate in fiecare zi.

Noile masuri vor intra vigoare incepand cu data de 1 noiembrie, pentru a permite furnizorilor de comunicatii electronice si ANCOM sa isi adapteze sistemele la noile reguli.

In plus, ANCOM a creat cadrul de reglementare pentru ca furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotatie de la un titular de licenta sa implementeze si portabilitatea numerelor. Pana in prezent doar titularul de licenta implementa functionalitatile de portabilitate pentru furnizorul caruia ii transfera numere.

Varianta curenta nu este eliminata, dar furnizorii beneficiari vor avea posibilitatea sa implementeze portabilitatea numerelor, varianta care le-ar permite sa actioneze pe piata intr-un grad mai ridicat de independenta fata de titularul de licenta.

Un alt element de noutate consta in prevederea conditiilor in care furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotatie pot transfera, la randul lor, respectivele resurse de numerotatie catre alti furnizori de servicii de comunicatii electronice. Prin acest nou cadru, ANCOM a urmarit oferirea unui spectru cat mai larg de optiuni de acces la resurse de numerotatie pentru furnizorii de servicii de comunicatii electronice si incurajarea aparitiei unora noi, care pot acoperi segmente de piata insuficient deservite in prezent. Astfel, se faciliteaza intrarea pe piata, de exemplu, a unor operatori mobili virtuali simplificati (MVNO simplificati) ori agregatori (MVNE).

Citeste si:
Cât de mult a crescut traficul de internet în România, în carantină
ANCOM dezvăluie cât de mult a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.