Preturile de consum din zona euro au urcat in iulie cu numai 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul persoanelor fara loc de munca a crescut in iunie, potrivit datelor Eurostat care arata ca programul BCE de suplimentare a lichiditatilor nu isi face inca efectul.

Dupa o lunga perioada de incetinire a inflatiei, preturile de consum au coborat in decembrie, pentru prima oara, sub nivelul din anul anterior. In ianuarie, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program de achizitii de obligatiuni in valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, care a fost lansat in luna martie, relateaza MarketWatch.

Preturile de consum din zona euro au crescut in luna mai pentru prima oara in sase luni, dar inflatia anuala a incetinit din nou in iunie si a ramas neschimbata in iulie. Aceasta evolutie va amplifica asteptarile ca BCE va fi nevoita sa extinda programul de achizitii de obligatiuni dincolo de termenul oficial de septembrie 2016.

FMI a estimat in aceasta saptamana ca rata inflatiei din zona euro va ramane sub tinta BCE de aproape 2% pana in 2020 si ca este probabil ca banca centrala sa fie nevoita sa extinda programul de stimulare, scrie MEDIAFAX.

Inflatia a fost limitata de o noua scadere a preturilor energiei, cu 5,6% fata de intervalul similar al anului trecut. Exista totusi semne ca preturile altor bunuri si servicii incep sa creasca. Inflatia core, care exclude preturile energiei, alimentelor si alcoolului, a accelerat la 1%, de la 0,8%.

Eurostat a mai anuntat vineri ca numarul persoanelor fara loc de munca din cele 19 state din zona euro a crescut in iunie cu 31.000, in timp ce rata somajului s-a mentinut la 11,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.