Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% in noiembrie, ca urmare a reducerilor de preturi de 10-15% operate in ultimele luni la poarta fermei, iar producatorii sustin ca daca nu va scadea TVA nu vor rezista presiunii facute de carnea din import ajunsa pe piata romaneasca dupa embargoul impus de Rusia.

"Am fost chiar ieri in supermarket si, la raft, carnea de pui in carcasa se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta inseamna o reducere de 10% facuta in aceasta luna. Noi am redus preturile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% in ultimele luni, dar in magazine aceste reduceri abia acum incep sa se simta", a declarat pentru MEDIAFAX Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

El a afirmat ca producatorii romani au redus preturile dupa ce in tara au intrat in ultimele luni mari cantitati de carne, in special din Polonia si Olanda, dupa ce Rusia a interzis importurile din UE.

"Orice reducere de pret de acum incolo se va face sub costuri si va insemna falimente ale producatorilor. Daca nu se reduce TVA la carnea de pui, in piata vor urma insolvente si situatia se va agrava", a mai spus Van.

Consumul de carne de pui in Romania este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeana. Consumul a urcat din 1990, cand era 16 kilograme pe an, pana la 24 kilograme, in 2009, dupa care a inceput sa scada. Productia avicola din Romania, insumand carnea de pui, ouale si materialul biologic, depaseste 1 miliard de euro pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.