Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric.

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, incepand cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Astfel, incepand de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, scrie MEDIAFAX.

Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25% la 3%. Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10%.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata joi, 6 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.