Inflatia anuala din Rusia a atins in septembrie nivelul de 8%, cel mai ridicat din ultimii trei ani, sporind astfel presiunile asupra bancii centrale pentru majorarea dobanzilor, in pofida incetinirii cresterii economice, transmite Bloomberg.

Preturile au crescut in septembrie cu 0,7% comparativ cu luna precedenta. In luna august, preturile de consum au avansat cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Serviciul Federal de Statistica din Moscova. Datele confirma estimarile a 21 de analisti intervievati de Bloomberg.

Accelerarea inflatiei a determinat banca centrala sa majoreze de trei ori dobanzile in acest an, de la 5,5% in februarie la 8%. "Inflatia va continua sa urce", a declarat Vladimir Tihomirov, economist sef la BCS Financial Group in Moscova, care a dat ca motive interzicerea importurilor de alimente de catre Rusia si deprecierea rublei, scrie MEDIAFAX.

El a adaugat ca banca centrala va continua sa cresca dobanzile.

Rubla s-a depreciat cu 14% fata de dolar, in trimestrul al treilea, inregistrand cea mai slaba evolutie in randul a peste 170 de monede analizate de Bloomberg. Vineri, rubla s-a depreciat cu 0,8%, la 39,93 unitati pentru un dolar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.