Diferentele economice dintre estul si vestul Germaniei continua sa se faca simtite, la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, in pofida progreselor realizate in fosta RDG, potrivit unui raport guvernamental anual referitor la starea natiunii reunificate, publicat miercuri, relateaza AFP.

"In Germania reunificata in 1990 ne-am aflat in fata unei provocari fara precedent, de restructurare a estului. Astazi, 25 de ani mai tarziu, avem de ce sa fim multumiti, cu toate ca in anumite sectoare importante ale economiei, sau pe piata muncii exista inca un decalaj notabil", a subliniat in raport Iris Gleicke, care raspunde in guvernul german de landurile create dupa reunificare.

Ea a aratat ca PIB-ul din estul Germaniei este echivalent cu doua treimi din cel din vest, respectiv de 23.585 de euro fata de 35.391 euro pe cap de locuitor. In 1991, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta in estul Germaniei numai o treime fata de cel din vestul tarii, scrie MEDIAFAX.

"Lipsa marilor companii continua sa fie un factor care explica faptul ca productivitatea din est este mult mai scazuta, iar procesul de convergenta a progresat lent in ultimii ani", a aratat Gleicke.

Germania a inregistrat in 2013 cea mai scazuta rata a somajului dupa reunificare, dar in cinci landuri, respectiv Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentala, Turingia, Saxonia si Saxonia-Anhalt, rata somajului a fost de 10,3%, cu mult peste cea de 6% din vestul tarii. Potrivit unui studiu al institutului german de cercetari Ifo publicat miercuri, fosta RDG a inregistrat in perioada 1995-2013 o crestere economica de 20%, fata de 27% in cazul fostei RFG.

Circa 75% dintre est-germani sunt multumiti de rezultatul reunificarii, fata de numai 48% in cazul populatiei din vestul Germaniei.

Conform estimarilor universitare, in estul Germaniei au fost investite de la reunificare 1.500-2.000 de miliarde de euro, majoritatea prin intermediul unui "pact de solidaritate", respectiv prin perceperea unui impozit, valabil pana in 2019.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.