O serie de branduri occidentale in domeniul modei, ca Adidas, Primark si Zara, sunt acuzate ca profita de o retea de aprovizionare care-i plateste pe muncitorii din Europa de Est si Turcia cu salarii de mizerie si le incalca drepturile in domeniul muncii.

Potrivit publicatiei britanice, care citeaza un adevarat rechizitoriu intocmit de catre ONG-ul Clean Clothes Campaign impotriva unora dintre cele mai mari nume din lumea modei - inclusiv marci de lux ca Prada si Hugo Boss -, aproximativ trei milioane de muncitori din Slovacia si pana in Georgia fac parte din "din curtea din spate a muncii ieftine a brandurilor vest-europene de moda".

Femeile, cel mai adesea angajate in domeniu pentru firme mari, sunt obligate frecvent sa munceasca peste program sau sa renunte la concediu pentru a obtine salariile de baza al caror nivel este cu mult sub nivelul de subzistenta, denunta ONG-ul. Bettina Musiolek, una dintre autoarele raportului, a declarat ca aceasta cercetare spulbera mitul potrivit caruia "Made in Europe" inseamna corectitudine - o perceptie consolidata, in opinia sa, dupa dezastrul de la Rana Plaza, in Bangladesh.

Grupul acuza sponsorul Adidas al Campionatului Mondial de Fotbal ca profita de nereglementarea drepturilor muncii in Georgia. Compania germana, care a vandut produse de tip sport in valoare de 14,5 miliarde de euro anul trecut, este suspectata ca procura haine din aceasta tara, in care muncitorii sunt platiti cu cinci euro pentru o zi de munca de opt ore. Acesti muncitori au semnalat ca sunt intimidati la locul de munca, unde sunt nevoiti sa ceara permisiunea sa mearga la toaleta si unde sunt supusi unor presiuni sa nu-si ia concedii medicale cand se imbolnavesc.

Adidas a declarat ca nu are "vreo productie autorizata in Georgia". Intrebat daca desfasoara productie neautorizata, prin intermediul unuia dintre antreprenorii sai turci, un purtator de cuvant a declarat ca, "la Adidas Group, investigam toate plangerile pe care le primim, inclusiv solicitarea Clean Clothes Campaign de a dezvalui detalii despre fabrici incluse in investigatia acesteia".

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Un purtator de cuvant Inditex, firma de retail din spatele Zara, a declarat ca societatea se afla in contact cu Clean Clothes Campaign pentru a putea "investiga afirmatiile si a adopta masuri adecvate pentru a le aborda".

Potrivit publicatiei, investigatorii au gasit muncitori plati cu sume mai mici decat salariul minim in patru tari, inclusiv in Bulgaria si Romania, state membre UE din 2007. In Bulgaria, o tara in care aproape jumatate din populatie traieste sub pragul saraciei, unii dintre muncitorii cu norma intreaga primeau salarii de 129 de euro, cu mult sub salariul minim prevazut in 2013, de 159 de euro. In Romania, unii muncitori cu norma intreaga au declarat ca primeau 124 de euro pe luna, cu 55 de euro mai putin decat salariul minim, de 179 de euro.

"I-am spus sefului meu ca uneori nu fac norma minima daca nu vin sambata, iar el mi-a raspuns «atunci vino si duminica»", le-a declarat un muncitor roman investigatorilor, potrivit publicatiei britanice.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

Muncitorii afirma ca lupta zi de zi pentru supravietuire, mananca ceea ce cultiva, imprumuta bani si doar viseaza la concedii. "Avem noroc ca ne cultivam singuri legumele in sat, iar vara ai ce sa mamanci. Insa iarna viata este foarte grea", a declarat un muncitor moldovean. In Republica Moldova, saptamana de munca de sase zile este un lucru obisnuit pentru muncitori care produc haine pentru firme ca Primark si Tesco. Doar una din trei fabrici investigate plateste ore suplimentare pentru munca sambata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.