Neincrederea in datele economice publicate de China, precum evolutia PIB sau a productiei manufacturiere, a atins cote maxime, in conditiile in care diferentele intre raportarile oficiale si estimarile analistilor sunt tot mai multe, relateaza AFP.

In luna iulie, indicele PMI, care masoara activitatea din industria prelucratoare, publicat de guvern, a aratat o evolutie diametral opusa fata de acelasi indicator calculat de banca HSBC.

"Daca ar exista un indice al suspiciunii fata de statisticile oficiale chineze, ar fi la un nivel record", a afirmat ironic Stephen Green, analist la Standard Chartered, transmite MEDIAFAX.

Potrivit datelor oficiale, indicele PMI a urcat in iulie la 50,3 puncte, de la 50,1 puncte in luna anterioara. Indicele calculat de HSBC si Markit a coborat la 47,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni si pentru a treia luna sub pragul de 50 de puncte.

Premierul Li Keqiang a recunoscut si el, in urma cu cativa ani, ca unii indicatori oficiali trebuie priviti cu indulgenta.

In perioada cand se afla la conducerea provinciei Liaoning din nord-estul tarii, Li a recunoscut in 2007, in fata ambasadorului american, ca anumite date sunt "fabricate artizanal" si nu sunt demne de incredere, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

Li a spus ca el insusi, pentru a evalua soliditatea economiei provinciei Liaoning, se concentreaza doar pe trei date, respectiv consumul de electricitate, nivelul traficului feroviar de marfa si volumul creditelor.

"Toate celelalte cifre, in special statisticile referitoare la PIB, pot fi consultate doar cu titlu informativ", a spus Li zambind, potrivit ambasadorului SUA.

China calculeaza si publica date anuale si lunare mai rapid decat Franta, care are o economie mai mica si date statistice de mai buna calitate, a spus Michael Pettis, profesor de finante la Universitatea din Beijing.

El a aratat ca una din numeroasele probleme ale Chinei este ca statisticile sunt percepute ca avand conotatii politice.

China a inregistrat o crestere economica de 7,5% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in semestrul al doilea este anticipat un avans de 7,8%. Guvernul are ca obiectiv o crestere a PIB de 7,5% in acest an, dupa 7,8% in 2012.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.