Business 19 Mai 2013 11:00
Cofondatorul Microsoft Bill Gates a redevenit cel mai bogat om din lume, la sase ani dupa ce a fost devansat de miliardarul mexican Carlos Slim, a carui avere a fost erodata in acest an de masurile adoptate de autoritati pentru spargerea monopolului din sectorul telecom.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea lui Bill Gates (57 de ani) a urcat la 72,7 miliarde de dolari, cu 16% mai mult fata de inceputul anului, dupa ce actiunile Microsoft au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Averea lui Carlos Slim (73 de ani), care a devenit cel mai bogat om din lume in anul 2007, a scazut in acest an cu 3 miliarde de dolari, la 72,1 miliarde de dolari. Actiunile companiei pe care o controleaza, gigantul telecom America Movil, au scazut cu 14% de la inceputul anului, dupa ce Congresul din Mexic a adoptat o lege care ar putea conduce la divizarea grupului, dominant pe piata comunicatiilor din America Latina.

Legea ar permite autoritatilor de reglementare sa forteze divizarea companiilor care acumuleaza o cota de piata de peste 50% sau sa le oblige sa ofere concurentilor acces la reteaua proprie. America Movil are o cota de 70% din piata telefoniei mobile din Mexic si detine 80% din liniile de telefonie fixa din tara, cu pozitii dominante sau de lider si pe alte piete din America Latina, scrie MEDIAFAX.

Actiunile Microsoft au crescut cu 28% in acest an, datorita reducerii costurilor si vanzarilor solide de produse software si servicii destinate companiilor. Cererea pentru computere personale este insa in scadere, limitand succesul sistemului de operare Windows 8.

Averea lui Bill Gates a crescut si datorita aprecierii participatiilor detinute de acesta la compania feroviara Canadian National Railway si la grupul Republic Services, unul dintre cei mai importanti jucatori din SUA in domeniul colectarii deseurilor.

Cea mai mare parte din averea lui Gates este detinuta de acesta prin fondul de investitii Cascade Investment, care are actiuni la peste 10 companii listate si mai multe firme detinute privat, precum grupul hotelier Four Seasons. Participatia la Microsoft reprezinta mai putin de un sfert din averea lui Bill Gates. Omul de afceri a donat 28 miliarde de dolari catre Bill & Melinda Gates Foundation.

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.