Presedintele Traian Basescu afirma ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen, sau chiar renuntarea la o data tinta.

"In ceea ce priveste termenul de aderare la euro, eu cred ca va trebui sa fie mentionat ferm in documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decat anul 2017. La unele importante persoane din Romania am auzit enuntat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor tari care nu au asumat o data. Este gresita o neasumare de termen", afirma Basescu, intr-un interviu pentru publicatia online Calea Europeana.

El a adaugat ca aderarea la zona euro este o obligatie pentru Romania, care decurge din Tratatul de Aderare si nu se poate spune partenerilor europeni ca ne vom indeplini obligatiile, dar nu se stie cand.

Basescu a mai reiterat ca in 2014-2015 va incepe o dezbatere pentru revizuirea Tratatelor UE, iar fara un termen clar si credibil de adoptare a monedei euro si asumarea obligatiilor aferente, Romania poate ramane intr-o categorie de state de mana a doua la nivelul UE. El a aratat si ca Romania trebuie sa faca eforturi si pentru ca sectorul companiilor de stat sa devina unul competitiv, care sa faca fata competitiei din zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.