Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania, apreciaza ca liberalizarea preturilor gazelor naturale trebuie amanata, pentru a se evita un "impact major" asupra consumatorilor industriali.

"ArcelorMittal Galati a subliniat necesitatea amanarii liberalizarii tarifelor la gaz pentru a evita un impact major asupra consumatorilor industriali din Romania", se arata intr-un comunicat al combinatului, transmite MEDIAFAX.

Combinatul din Galati este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania. Compania este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali va creste in 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) si 1 octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Reprezentantii ArcelorMittal Galati s-au intalnit miercuri cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si cu ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, carora le-au comunicat ca "este important ca ArcelorMittal sa nu aiba costuri suplimentare in comparatie cu cele ale companiilor producatoare de otel din tarile membre are Uniunii Europene, mentinand, astfel, sustenabilitatea activitatilor industriale in Romania".

Directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, si directorul pe tara al ArcelorMittal Romania, Ionel Bors, le-au spus ministrilor ca sunt preocupati de costurile cu achizitia energiei electrice, precum si de tarifele gazelor naturale.

ArcelorMittal, cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, a inregistrat anul trecut venituri de 84,2 miliarde de dolari si a produs 88,2 milioane tone de otel, reprezentand aproximativ 6% din productia mondiala.

Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana sa renunte la preturile regelementate la electricitate si gaze, pentru toti consumatorii.

Totodata, Guvernul sprijina, cu fonduri platite de populatie si companii, productia de energie din surse regenerabile, pentru a putea reusi sa atinga nivelul asumat fata de CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.