Inflatia anuala a ajuns in ianuarie la 5,97%, potrivit datelor prezentate astazi de Statistica.

Un nivel mai mare decat cel consemnat in prima luna a anului nu s-a mai intalnit din iunie 2011, cand preturile au urcat cu 7,93%.

In schimb, in prima luna a lui 2013 am resimtit efectul cresterii de accize, a majorarii de tarife la energie si cresterii preturilor la legume si fructe, ca urmare a secetei de anul trecut.

Cel mai mult s-au scumpit in ianuarie prețurile marfurilor nealimentare, care le includ si pe cele la energie. Cresterea de preturi la marfuri nealimentare a fost de 2% in prima luna a anului, si de 6,2%, in termeni anuali, deci comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Majorarea a fost generata de scumpirea energiei electrice cu nu mai putin de 5,6%. De asemenea, pretul tigarilor a crescut cu 3,5%. Combustibilii s-au scumpit cu 0,5%.

Marfurile alimentare au inregistrat la randul lor o crestere cu 1,24% in prima luna a anului. Fata de aceeasi luna a anului trecut majorarea a fost de peste 7%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.