Cutia neagra, gasita in noaptea de marti spre miercuri la locul accidentului elicopterului israelian in Romania, a fost transferata in Israel pentru a fi analizata.

Anchetatorii fortelor aeriane suspecteaza o eroare umana rezultata in urma vizibilitatii reduse si au inceput sa stranga dovezi la fata locului, in muntii Carpati unde s-a prabusit elicopterul, relateaza MEDIAFAX.

Oficial insa, fortele aeriene sustin ca iau in considerare toate posibilatile, inclusiv ca elicopterul CH-53 Sikorsky sa fi intampinat o problema tehnica.

Totusi, decizia comandantului fortelor aeriene, general-maiorul Ido Nechushtan, de a nu consemna la sol elicopterele CH-53, o decizie obisnuita atunci cand se presupune ca o aeronava s-a prabusit din motive tehnice, sugereaza ca cea mai probabila cauza este o eroare umana.

Nechushtan l-a desemnat de generaul de brigada in rezerva Shlomo Mashiach, un experimentat pilot de elicopter, sa conduca investigatia, din echipa facand parte inclusiv membri ai unitatii de investigatii a fortelor aeriene.

  • Echipajul elicopterului prabusit la Fundata, comemorat in toate unitatile militare din tara

MApN a organizat, in aceasta dimineata, ceremonii militare si religioase in toate unitatile militare din tara, dar si din teatrele de opratii, in memoria celor sapte militare care si-au pierdut viata luni, in catastrofa aviatica de la Fundata, informeaza NewsIn.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Apararii, o ceremonie de comemorare a avut loc si la sediul institutiei, la care au participat ministrul Gabriel Oprea, secretarul de stat Viorel Oancea, loctiitorul sefului Statului Major General, general-locotenent Stefan Oprea, personalul militar si civil din structurile centrale ale institutiei, precum si reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Cei prezenti la ceremonie au intonat imnurile nationale ale Romaniei si Israelului, tarile de origine ale celor sapte militari decedati, dupa care au pastrat un moment de reculegere in memoria acestora.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Totodata, au fost oficiate ceremonii religioase crestin-ortodoxe, catolice si iudaice.

  • O parte din ramasitele umane ale militarilor morti in accidentul aviatic, transportate la LML Brasov

O parte din ramasitele umane ale militarilor morti in urma prabusirii elicopterului israelian in zona Fundata - Zarnesti, in Muntii Bucegi, au fost transportate la Laboratorul de Medicina Legala Brasov, dar nu vor fi expertizate aici, ci vor fi transportate la Bucuresti.

Pe de alta parte, seful la nivel national al Serviciului Salvamont, Mircea Opris, a declarat pentru MEDIAFAX ca la ora actuala salvamontistii nu mai fac nimic, ci sunt in asteptare, dupa ce i-au condus pe anchetatorii romani si israelieni la locul accidentului aviatic, care cerceteaza zona.

  • Echipele israeliene din Romania reiau operatiunile de cautare la locul accidentului

O misiune a armatei israeliene a parasit, miercuri dimineata, baza aeriana din Romania situata in apropiere de locul unde s-a prabusit, luni, un elicopter israelian cu sapte persoane la bord, dintre care sase israelieni si un roman, pentru a relua cercetarile, relateaza site-ul Ynetnews.com.
Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Membrii misiunii au ajuns in zona cu un elicopter Yasour si isi vor continua drumul pe jos, pana la locul accidentului.

Militarii israelieni care participau la operatiunile de cautare in urma prabusirii unui elicopter in Romania au oprit, marti, cautarile din cauza conditiilor meteorologice si s-au retras la baza.

Totodata, echipele de salvare au localizat, marti, cadavrele celor sapte membri ai echipajului, sase israelieni si un roman, aflati la bordul elicopterului israelian prabusit in Romania, acestea urmand a fi recuperate miercuri.

  • Jerusalem Post: Accidentul de elicopter evidentiaza relatiile stranse dintre Romania si Israel

Prabusirea a elicopterului israelian, de tip Yasour, a scos in evidenta apropierea dintre cele doua tari, mai putin cunoscuta, Bucurestiul sustinand Israelul in cadrul Uniunii Europene (UE), potrivit unui oficial israelian, citat de Jerusalem Post in editia electronica.
Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe a declarat ca Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Bulgaria sunt "cei mai buni prieteni" ai Israelului in cadrul Uniunii Europene si pe continent.

Aceasta sustinere se manifesta atat prin vointa de a oferi fortelor aeriene israeliene oportunitatea de a se antrena in spatiul aerian romanesc, cat si prin sustinerea diplomatica pe care Bucurestiul o acorda Ierusalimului in forumurile internationale si in cadrul institutiilor Uniunii, afirma sursa citata.

"Oricand exista o problema care ne vizeaza in UE, atunci cand nu exista un consens, Romania ne tine partea intotdeauna", a declarat acest oficial, a carui identitate nu este precizata de publicatia israeliana.

Presedintele roman, Traian Basescu, premierul si ministrul roman al Afacerilor Externe au vizitat Israelul anul trecut, iar ministrul israelian al Afacerilor Externe a vizitat Romania, in aprilie.

Citeste si:
Arad: Primăria demolează peste 80 de balcoane de la cinci blocuri,...
Arad: Primăria demolează...

Inaintea vizitei sale, Avigdor Lieberman a caracterizat relatiile bilaterale ca "speciale si puternice", adaugand ca Israelul "nu a uitat ca Romania este singura fosta tara comunista care nu a intrerupt niciodata relatiile bilaterale (cu Israelul), de la stabilirea lor, in 1948".

Legaturile economice sunt, de asemenea, puternice, in Romania activand sute de investitori israelieni.

In privinta relatiilor militare, fortele aeriene israeliene au inceput sa efectueze antrenamente in spatiul aerian romanesc din 2004, in 2006 fiind semnat un acord care permite Israelului sa mobilizeze avioane de lupta in Romania. Fortele aeriene au trimis asemenea aparate in Romania, in 2007. In urma operatiunii Plumb Topit si puternicei deteriorari a relatiilor cu Ankara, Israelul a inceput sa caute alte tari in care si-ar putea antrena pilotii. In urma asaltului impotriva flotilei umanitare destinate Fasiei Gaza, Turcia a interzis intrarea in spatiul sau aerian al avioanelor militare israeliene.

In pofida faptului ca existau banuieli privind antrenarea pilotilor israelieni in Romania, acest lucru nu a fost niciodata confirmat oficial.

"Romania este una dintre tarile care ne permite sa ne antrenamm", a declarat un oficial guvernamental de rang inalt. "Acest lucru se petrece de mai multi ani, dar exista numeroase tari care ne permit acest lucru", a continuat oficialul citat.

Tragedia aviatica de la Fundata: Elicopterul nu prezenta probleme tehnice


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.