Organizatia Reporteri Fara Frontiere s-a declarat socata de sistemul judiciar din Rwanda, unde doua jurnaliste, Agnes Uwimana Nkusi, redactor la publicatia bilunare Umurabyo si Saidath Mikakibibi, un reporter al acestei publicatii, au fost condamnate la ani grei de inchisoare, dupa o pre-detentie de sase luni.

Inalta Curte de la Kigali a anuntat o sentinta de 17 ani pentru Nkusi si una de sapte ani pentru Mukakibibi, pentru incitarea civililor la neascultare, lucru care a provocat diviziuni si genocidul din 1994, potrivit paginii electronice a Reporteri Fara Frontiere (RFF).

Avocatul lui Nkusi a declarat pentru RFF ca este extrem de dezamagit de verdict, intetionand sa faca un apel la Curtea suprema. "Judecatorul a mers prea departe. (...) Nu ne-a luat in considerare cererile. Viziunea noastra este ca curtea nu are niciun fel de evidenta ca (n.r. cele doua jurnaliste) sunt vinovate. Acest caz ar trebui sa fie tratat ca unul disciplinar de Inaltul Consiliu Media. Aceste doua jurnaliste ar trebui eliberate. Mai mult decat atat, sentintele lor sunt extrem de severe", a declarat acesta.

In luna ianuarie, procurorii au cerut pentru cele doua femei, care au fost inchise inca din 8 iulie 2010, o sentinta de 33 de ani plus o amenda de 800.000 de franci rwandezi (echivalentul a 1.028 de euro, pentru Nkusi) si una de 12 ani plus o amenda de 200.000 de franci rwandezi (echivalentul a 257 de euro, pentru Mukakibibi).

  • Libertatea presei, in pericol!

Anterior, RFF declara ca "dupa alegerile din 2010, an in care presa a parut sa capete independenta, aceste sentinte (n.r. 33 si respectiv 12 ani) au demonstat faptul ca guvernul nu este motivat sa se schimbe. (...) Oricine doreste sa-si exprime liber opinia sau este critic la adresa guvernului risca nu numai sa fie arestat, ci si o sentinta severa." Organizatia pentru libertatea presei a adaugat: "Solicitam autoritatilor judiciare rwandeze sa nu le condamne pe aceste doua jurnaliste, si mai cerem Guvernului sa opreasca folosirea legislatiei precum "ideologia genocidului", pentru a limita libertatea de expresie. Acuzatii ca defaimarea sau insultarea presedintelui sunt deseori transformate in "negarea genocidului" sau incitarea poporului la neascultare."


Agnes Nkusi, care este seropozitiva, motiv pentru care nu ar trebui inchisa, nu este la prima "problema" de acest gen cu autoritatile rwandeze. Aceasta a mai petrecut doi ani in inchisoare pentru niste acuzatii similare din 2007, dupa care s-a intors inapoi la lucrul in presa.
Potrivit Indexului RFF privind libertatea presei, Rwanda se afla pe locul 169 din 178. In ceea ce priveste Africa, Rwanda se afla pe locul 3 al tarilor in care cenzura este "la putere", imediat dupa Eritrea si Sudan. Nici presedintele rwandez Paul Kagame nu a "scapat" din topurile RFF, acesta fiind de ani bunipe lista "Predatori ai Libertatii Presei".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.