59 de jurnalisti au fost ucisi in perioada ianuarie-iunie 2010, in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2009, potrivit unui raport al Press Emblem Campaign (PEM).
Doar in primele 6 luni ale acestui an, 59 de jurnalisti au fost ucisi in timpul muncii, din cauza pericolelor cu care se confrunta in tarile cu probleme interne. Potrivit comunicatului emis de catre Organizatiei nonguvernamentale Press Emblem Campaign, in aceeasi perioada, anul trecut, a fost inregistrat un numar de 53 de jurnalisti asasinati.

Potrivit hurriyetdailynews.com, cea mai periculoasa tara pentru practicarea acestei meserii ramane Mexic, unde au fost ucisi 9 jurnalisti, pana in luna iunie a acestui ani, deoarece crima organizata "vaneaza jurnalistii", conform organizatiei PEC.

Mexicul este urmat de catre Honduras cu 8 jurnalisti ucisi, Pakistan (6), Nigeria (4) si Filipine cu 4 jurnalisti ucisi. In Rusia au fost ucisi 3 jurnalisti, in Columbia 3, si cate 2 in Irak, Nepal, Tailanda si Venezuela. Cate un jurnalist a fost ucis in statele Afganistan, Angola, Bangladesh, Brazilia, Bulgaria, Cameroon, Cipru, Ecuador, Israel, Republica Democtratica Congo, Rwanda, Turcia, Somalia si Yemen.

Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a declarat ca "guvernele si comunitatea internationala ar trebui sa actioneze ferm pentru a opri aceste crime si pentru a pedepsi faptasii". Acesta a mai adaugat ca motivele acestor pierderi de vieti omenesti variaza de la crima organizata in Mexic, la tensiuni intre triburi in Pakistan si Nigeria, si dispute politice in Filipine, Rusia Caucaziana si Nepal.

Organizatia PEC, care militeaza si pentru o protectie mai buna a jurnalistilor care activeaza in zonele de conflict, a mai notat ca 2 jurnalisti de la televiziunea de stat din Franta au fost tinuti prizonieri mai mult de 6 luni in Afganistan, dupa cum arata france24.com.


Organizatia deplange "pericolele la care sunt supusi jurnalistii din cauza muncii lor, inclusiv pericolul de a fi luati drept ostatici" , se mai precizeaza in comunicat. Anul trecut un numar record de 122 de jurnalisti ucisi a fost inregistrat din cauza pericolului la care s-au expus pentru practicarea meseriei, urmat de 91 de morti in 2008. [2009, an negru pentru jurnalisti]
Citeste si:
Peste 1.200 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul...
Peste 1.200 de civili au fost...

Pentru mai multe detalii, vizitati situl oficial al organizatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.