Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurari, marti, in timpul convorbirilor oficiale cu presedintele Traian Basescu, ca tara sa este intotdeauna dispusa sa ajute Romania "pe drumul spre o mai consistenta integrare in Uniunea Europeana". Totodata, Merkel le-a transmis autoritatilor romane sa urgenteze procedurile de restituire a imobilelor nationalizate catre cetatenii germani si pe cea a platii datoriilor pe care statul roman le are fata de firme germane.

"Doamna cancelar, va multumesc pentru vizita pe care o faceti in Romania, este pentru noi si pentru romani o onoare sa va primim, vizita dumneavoastra ne va prilejui discutii cu privire la relatia bilaterala si proiectele europene foarte importante pe care le avem impreuna. De asemenea, tin sa va multumesc pentru asistenta pe care ne-ati acordat-o atat in problema MCV, cat si in toate problemele pe care Romania le-a avut atat in perioada de pre-aderare, cat si acum, dupa ce am devenit membri ai Uniunii Europene", a spus, in debutul convorbirilor oficiale, Traian Basescu.

Anterior, seful statului roman purta o conversatie in limba engleza cu Angela Merkel, iar cand a fost atentionat ca jurnalistii au intrat in sala si sa vorbeasca in romana, presedintele Basescu a facut o gluma: "Ei oricum imi vor critica engleza si mie imi place sa fiu criticat".

La randul sau, cancelarul federal Angela Merkel a afirmat ca Germania este intotdeauna dispusa sa sustina Romania, transmite MEDIAFAX.

"Suntem intotdeauna dispusi sa sustinem Romania pe drumul spre o mai consistenta integrare in Uniunea Europeana. Noi stim ca tara dumneavoastra este lovita si de criza economica si de aceea este bine ca avem relatii stranse in domeniul economic si am acordat un sprijin reciproc prin pachetele anticriza si cred ca aceasta vizita de astazi va fi o contributie ulterioara sa avem relatii mai intense decat sunt deja", a sustinut Merkel.



In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, cancelarul geman a declarat la finalul discutiei avute la Bucuresti cu priemierul Emil Boc, ca aceasta va depinde de modul in care sunt respectate conditiile tehnice pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si nu de problema integrarii romilor.
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Exista criterii clare pentru aderarea la Spatiul Schengen. Cea mai importanta problema este daca suntem asigurati ca acordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuata fara coruptie si ilegalitati. Problema integrarii romilor nu are un rol in ceea ce priveste criteriile pentru Spatiul Schengen, important este sa se garanteze ca la granitele externe ale UE sunt indeplinite conditiile tehnice", a precizat Merkel, relateaza MEDIAFAX.

  • Merkel si doleantele cetatenilor germani din Romania

Angela Merkel i-a mai transmis premierului Emil Boc, in discutia avuta la Guvern, ca autoritatile romane trebuie sa accelereze procedurile de restituire a imobilelor nationalizate catre cetatenii germani, aratand ca actualul cadru juridic care reglementeaza aceasta problema este dificil.

"In ceea ce priveste asteptarile cetatenilor germani privind cererile de restituire, am vorbit ca acestea sa fie promovate mai grabnic, desi exista o materie juridica destul de dificila", a spus Merkel, la finalul discutiei cu premierul Romaniei.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

O alta problema discutata de cei doi oficiali a fost achitarea datoriilor pe care statul roman le are fata de firmele germane. Astfel, premierul Emil Boc si-a luat responsabilitatea in prezenta cancelarului ca statul roman isi va achita datoriile inclusiv fata de firmele germane, in valoare de 143 milioane euro, si ca investitorii vor fi sprijiniti in continuare prin mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit si parteneriat public-privat. [Firmele germane reclama modul de atribuire a contractelor publice]

"Am discutat si am subliniat ca astfel de situatii se raspandesc si nu sunt productive pentru climatul investitional. Considerand aceste restrictii privind bugetul public, totusi prim-ministrul a afirmat ca, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate in sensul unui climat investitional imbunatatit. Important este sa nu ramana niste cazuri vechi si sa avem o situatie cu dificultati altfel de cat este cazul", a declarat la randul sau cu privire la acest subiect cancelarul german.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

  • Romania si sprijinul german

Romania conteaza pe sprijin german in ceea ce priveste colaborarea in cadrul Uniunii Europene si doreste sa incheie cu Germania un parteneriat strategic, care sa fie initiat inca de anul viitor prin organizarea unei conferinte comune, a declarat premierul Emil Boc.

"Din punct de vedere politic, multumim pentru sprijinul Germaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana si contam in continuare pe colaborarea romana-germana in cadrul actual al UE", a spus premierul Boc.

Anterior lui Merkel, cancelarul Gerhard Schroeder a facut doua vizite oficiale in Romania in septembrie 1999 si august 2004, transmite MEDIAFAX, potrivit 9AM.ro. [[VIDEO] Angela Merkel, a doua vizita in Romania]

Vizita lui Merkel la Bucuresti are loc in contextul in care Romania si Germania marcheaza, in 2010, 130 de ani de relatii diplomatice. Relatiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, dupa recunoasterea formala, la Congresul de la Berlin, a independentei de stat a Romaniei.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.