Aderarea Romaniei la Schengen va depinde de modul in care sunt respectate conditiile tehnice pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si nu de problema integrarii romilor, a declarat, la Bucuresti, cancelarul german Angela Merkel, la finalul discutiei cu premierul Emil Boc.

"Exista criterii clare pentru aderarea la Spatiul Schengen. Cea mai importanta problema este daca suntem asigurati ca acordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuata fara coruptie si ilegalitati. Problema integrarii romilor nu are un rol in ceea ce priveste criteriile pentru Spatiul Schengen, important este sa se garanteze ca la granitele externe ale UE sunt indeplinite conditiile tehnice", a precizat Merkel, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, in luna noiembrie va fi realizata o evaluare a modului de indeplinire a acestor criterii, iar autoritatile germane se vor baza pe datele furnizate de catre Comisia Europeana.

  • Merkel: "Nu ati ajuns la capatul drumului"

Cancelarul german a mai precizat ca autoritatile romane trebuie sa continue procesul de reforma cu precadere in domeniul justitiei, fiind de parere ca Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene reprezinta un ajutor prin care Guvernul de la Bucuresti sa inteleaga unde se afla in acest proces: "Trebuie continuat procesul de reforma, nu ati ajuns la capatul drumului. Mecanismul de Cooperare si Verificare este un ajutor pentru a vedea unde va aflati acum".

Germania este dispusa sa asiste Romania in absorbtia fondurilor comunitare, a adaugat Merkel.

Premierul Emil Boc a transmis cancelarului german ca Romania este constienta de responsabilitatile pe care le are in securizarea frontierelor externe ale UE, fiind decisa sa incheie procesul de aderare la Schengen in luna martie 2011, indeplinind conditiile tehnice, dar si ca aderarea nu trebuie blocata pe criterii politice.


Boc: "Statul va achita datoriile la firme germane si mentine cota de 16%"

Premierul Emil Boc si-a luat responsabilitatea in prezenta cancelarului ca statul roman isi va achita datoriile inclusiv fata de firmele germane, in valoare de 143 milioane euro, si ca investitorii vor fi sprijiniti in continuare prin mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit si parteneriat public-privat.

"Am discutat si am subliniat ca astfel de situatii se raspandesc si nu sunt productive pentru climatul investitional. Considerand aceste restrictii privind bugetul public, totusi prim-ministrul a afirmat ca, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate in sensul unui climat investitional imbunatatit. Important este sa nu ramana niste cazuri vechi si sa avem o situatie cu dificultati altfel de cat este cazul"
, a declarat la randul sau cu privire la acest subiect cancelarul german.

Boc a mentionat ca a discutat cu oficialul german si despre posibilitatea extinderii cooperarii bilaterale in domenii precum transporturile, turismul, agricultura, energia regenerabila
.

Citeste si:
MAE respinge poziția „total inadmisibilă” a Austriei de a vota...
MAE respinge poziția „total...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.