Presedintele american Barack Obama si-a luat angajamentul sa "faca BP sa plateasca" pentru pagubele provocate de scurgerea de petrol din Golful Mexic si l-a insarcinat pe fostul guvernator de Mississippi Ray Mabus sa conduca eforturile de combatere a efectelor poluarii.

In prima sa alocutiune rostita in Biroul Oval, el a declarat ca se va intalni miercuri cu directorii companiei si le va spune ca trebuie sa infiinteze un fond pentru a-i compensa pe cei care au avut de suferit in urma mareei negre, relateaza BBC.

Obama a comparat scurgerea de petrol cu o "epidemie" si a dat asigurari: "Vom lupta impotriva petei de petrol cu tot ce avem, atat timp cat este nevoie". [Cat a cheltuit BP cu pata de petrol?]

In replica la discursul presedintelui american, BP a anuntat intr-un comunicat ca impartaseste obiectivul lui Obama de curatare a titeiului si de a ajuta persoanele afectate.

Liderul de la Casa Alba a mai declarat ca Ray Mabus, fost guvernator de Mississippi, va conduce comisia nationala infiintata pentru a analiza cauzele scurgerii.

Un alt subiect abordat de presedintele american a fost "dependenta" Statelor Unite de combustibilii fosili, precizand ca aceasta trebuie sa se incheie. In aceste conditii, el a cerut Senatului sa adopte legea privind energia aprobata deja de Camera Reprezentantilor. [Obama: Pata de petrol va "modela felul in care gandim despre mediu"]

"Spun ca nu ne putem permite sa nu schimbam modul in care producem si folosim energie, deoarece costurile pe termen lung pentru economia noastra, pentru securitatea noastra nationala si pentru mediul nostru sunt mult mai mari", a subliniat presedintele.

El nu a oferit multe detalii si nu si-a luat angajamente in legatura cu legislatia specifica, insa a promis ca va analiza atat idei ale republicanilor, cat si ale democratilor in acest dosar. [SUA "urmareste" penal British Petroleum]

La cateva ore dupa ce Guvernul a revizuit in cresterea cantitatea de petrol scursa in Golful Mexic, Obama a avertizat ca riscurile unui nou astfel de incident vor continua sa creasca, pentru ca nu mai sunt locuri de forare pe uscat si in ape putin adanci.

Acest discurs a intervenit in conditiile in care sondajele arata ca majoritatea americanilor nu sunt de acord cu modul in care Obama a administra mareea de neagra - cel mai mare dezastru ecologic din istoria americana. [Pata uriasa de petrol ar putea fi "Katrina" lui Obama]

Citeste si:
OFICIAL: Mareea Neagra din Golful Mexic, provocata de o "teava"...
OFICIAL: Mareea Neagra din...

Prin aceste declaratii, presedintele a facut apel la idealismul american, dar demersul nu a fost salutat de toata lumea, intr-un moment in care americanii sunt ingrijorati in special de necesitatea de a opri, pur si simplu, scurgerea, potrivit analistilor.

Republicanii au criticat alocutiunea, presedintele partidului, Michael Steele, acuzandu-l pe Obama ca exploateaza criza pentru castigul sau politic.

Potrivit celor mai recente estimari ale unei comisii guvernamentale formate din oameni de stiinta, intre 35.000 si 60.000 de barili de petrol se scurg in fiecare zi in Golful Mexic. Estimarile anterioare, anuntate saptamana trecuta, erau de 20.000 - 40.000 de barili de titei, in timp ce BP vorbea initial de 1.000 - 5.000 de barili. [Dezastrul ecologic din Golful Mexic ia proportii]

In aceste conditii, alesii americani au fost foarte critici la adresa British Petroleum, pe care au acuzat-o ca nu a urmat procedurile adecvate. Politicienii au vorbit chiar si de actiuni in justitie.

Citeste si:
Catastrofa ecologica in Noua Zeelanda
Catastrofa ecologica in Noua...

Pe masura ce discursurile au devenit din care in ce mai dura, actiunile companiei au scazut semnificativ. [Cum sterge BP pata de petrol de pe Internet?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.